Hackathon -tapahtuma Kalle Sirkesalo KAT12J

open_source_kalleFinnCloudin Hackaton pidettiin nyt ensimmäistä kertaa ja se oli sijoitettu Vuokattiin. Tapahtumaan osallistui 7 tiimiä, joista pihalle tuli 6 prototyyppiohjelmaa ja yksi liiketoimintasuunnitelma. Tapahtuman suurimpana sponsorina toimi TiVit, joka maksoi kaikkien osallistujien ruokailut ja juomat. Meille KAMK opiskelijoille matkustuksen ja majoituksen sponsoroitsi Kainuun Etu. Tapahtumaan osallistui väkeä muun muassa: Meiltä KAMKista, F-Secure, CSC, Helsingin Yliopistosta ja Aallosta. Toki muitakin osallistujia oli, mutta nämä tulivat näin samalta istumalta mieleen.

Tapahtumaan ilmoittauduttiin noin kuukausi etukäteen, jonka jälkeen oli mahdollista alkaa hakemaan tiimeihin. Itse hain Team Sparkiin, jossa tarkoituksena oli selvitellä millaista dataa pystytään data mineemään ja mappaaman, sekä reducemaan 30 tunnissa. Team Sparkissa siis teimme data-analytiikkaa ja työkaluina toimivat Spark ja Scala kieli. Ympäristön meille tarjosi CSC jossa ajeltiin openstackissä virtuaalikonetta. Virtuaalikoneessa oli 24 prosessoria ja 44 gigaa RAM- muistia. Työryhmässäni työskenteli yksi F-Securen henkilöistä niin kutsuttuna Landlordina, joka keksi aiheen ja toimi team leadinä, sekä myös yksi henkilö Helsingin Yliopistosta.

Vuokatissa majoituimme ja teimme töitä Katinkullassa. Me KAMKin pojat asustimme Villa- huoneistossa, josta löytyi oma sauna, keittiö ja terassi. Asetuttuamme alas menimme Teamien kasaamistilanteeseen, jossa kaikki meidät jaettiin viimein tiimeihin. Tämän tapahtuman jälkeen jokainen tiimi sai valita kolmesta ravintolasta, että mihin menisi syömään. Mitä keskustelin muiden tiimien kesken yleinen kuva oli, että se ravintola mihin ensimmäisenä ehtoona mentiin, sinne mentiin joka ehtoo. Itse menimme pihviravintolaan. Syödessämme kävimme läpi vähän mitä perusdataa meillä on ja miten tätä tulisi käsitellä. Kun viimein saimme syötyä aloitimme työt sen kanssa, että saimme työkalut kaikille samalle tasolle, ja muutenkin työtilamme sopivaksi itsellemme. Tämän jälkeen menimme nukkumaan, tai omassa tapauksessani saavuin Villaan ja menin muiden kanssa saunomaan hetkeksi.

Toisena päivänä lähdimme aamiaiselle noin klo 8, koska olimme päättäneet aloittaa työt klo 9. Aamiaisella keskustelimme Aallon ja Helsingin yliopiston henkilöiden kanssa ja keskustelimme mitä opiskelemme. Tästä sitten siirryimme työskentelytiloihin ja aloimme käymään läpi Scalan perusteita, koska en osannut ohjelmoida kyseistä kieltä ollenkaan, ja samalla miten Spark toimii. Toimiiko, jos ei, niin uusiksi. Samaan aikaan juotiin paljon kahvia ja energiajuomia sekä tietenkin käytiin syömässä. Loppujen lopuksi saimme datan työskenneltävään muotoon vasta ensimmäisen päivän lopussa, jonka kohdalla päätimme mennä nukkumaan. Aamulla herätessämme jatkoimme edellispäivän tyyliin, tällä kertaa koittaen kerätä dataa mitä tahdoimme pihalle kyseisestä datasta. Saimme yhden datakeräyksen ajettua koko sinä päivänä, koska yksi ajo kesti noin 8 tuntia.

Tästä saavuimme sitten esittelytilaisuuteen, missä kuulimme mitä muut tiimit olivat tehneet ja esittelimme omamme. Tämän tapahtuman jälkeen oli noin tunti taukoa jolloin menimme tiimin kesken yksille. Tämän jälkeen oli vielä loppudinnerit jossa F-Secure tarjosi 3 juomalippua jokaiselle.

Kaiken kaikkiaan tilaisuus oli upea kokemus, jonka aikana opin ohjelmoimaan Scala kieltä ja ymmärtämään paremmin miten map and reduce toimii. Suosittelisin tapahtumaa kaikille jotka tykkäävät haasteista ja ovat halukkaita tustumaan uusiin ihmisiin.

Bookmark the permalink.