Andrew McAfee – Why We´re Still Underestimating Artificial Intelligence

Aleksi Nissinen – LLT17SM

Tekoälyn mahdollisuudet

Tällä hetkellä aliarvioimme tekoälyä todella vahvasti. Tekoälylle on laajat käyttömahdollisuudet ja se voi olla ihmisille erittäin hyödyllinen väline. Tekoäly on kuitenkin myös tuonut mukanaan paljon epävarmuutta ja pelkoa.

Pelejä on käytetty jo hyvin kauan aikaa selvittämään ihmisten paremmuutta toisistaan. Koneiden yleistyessä on haluttu selvittää, pystyvätkö ne voittamaan ihmisen? Vuosia taaksepäin silloinen maailman huippu shakinpelaaja haastettiin pelaamaan konetta vastaan. Ensimmäisen pelin voitti niukasti ihminen, mutta seuraavissa peleissä ihminen ei voittanut enää kertaakaan. Kone oppi pelatessaan jatkuvasti ja pystyi laskemaan suuren määrän mahdollisia lopputulemia erittäin lyhyessä ajassa. Ihmisillä on taas hyvin rajallinen kapasiteetti ajatella ja laskea vastaavia asioita.

Andrew kertoi puheessaan myös Go pelistä, joka on kiinassa vuosisatoja sitten kehitelty kaksin pelattava lautapeli. Peliä on pitkään pidetty maailman vaikeimpana pelinä hallita, koska peli vaatii todella hyvää strategista silmää.

Tavoitteena pelissä on vallata pelilaudalta mahdollisimman suuri alue pelinappuloilla (mustat ja valkoiset), myös vastustajan pelinappuloita voi vallata. Pelin päättyessä eniten pisteitä kerännyt voittaa. Peli on monivaiheinen ja täynnä erilaisia vaihtoehtoja, joten ensimmäiset vastustajiksi suunnitellut koneet voittivat hädin tuskin amatöörin.

Tekniikan kehittyessä Google kehitti AlphaGo:n, joka pelasi erittäin hyvin kyseistä lautapeliä. Lokakuussa 2015 siitä tuli ensimmäinen tietokone-go-ohjelma, joka voitti ammattilaispelaajan. Koneen ja ammattilaispelaajan välistä ottelua pidettiin erittäin merkittävänä askeleena tekoälyn kannalta. Pelin kierros 37 muistetaan todella merkittävänä, sillä kone teki tuolloin jotain aivan odottamatonta ja siirsi yhden kivistään paikkaan, johon kukaan ihminen ei olisi kyseistä siirtoa tehnyt. Siirrolle oli kuitenkin järkevä syy, sillä kone pystyi jatkuvasti laskemaan suuria määriä erilaisiamahdollisuuksia pelin lopputulokseksi ja teki siksi kyseisen siirron, koska tiesi sen olevan paras mahdollinen siirto voittamiseksi.

Pitkään uskottiin, ettei koneet pystyisi voittamaan ihmistä esimerkiksi pokerissa, koska pelissä täytyisi osata lukea ihmistä ja bluffia. Tekniikan kehittyessä osattiin kuitenkin luoda kone, joka pystyi havaitsemaan bluffin ja näin ollen saatiin jälleen kone voittamaan ihminen. Pokeripelaajat kertoivat koneen olleen niin hyvä, että pelaajista tuntui kuin kone tietäisi aina, mitkä kortit heillä oli kädessä.

Tekoälyllä on paljon mahdollisuuksia maailmassa ja yksi hyvä esimerkki siitä on sen käyttäminen energiansäästössä. Alhaalla olevassa kuvassa näytetään, kuinka tehokas ja energiasäästöinen tekoälyllä toimiva järjestelmä voi olla. Yritys asennutti tekoälyn heidän järjestelmään ja se ohjelmoitiin optimoimaan virrankulutus tarpeiden mukaan. Testi oli erittäin onnistunut, nimittäin tekoälyn ohjaama järjestelmä vähensi energiankulutusta yleisesti noin 15% ja jäähdytyksen osalta jopa 40%.

Oluiden ja viinien valmistuksessa käytetään erilaisia hiivoja ja joissakin juustojen valmistuksessa hometta. Ihmiset ovatkin jatkuvasti yrittäneet etsiä tutkijoiden kanssa yhteistyössä uusia tai paranneltuja lajikkeita niiden valmistamiseksi. Tutkiminen vie kuitenkin hyvin paljon aikaa, joten tarvittiin jotakin toimenpiteen nopeuttamiseksi.

Tekoäly otettiin eräässä yrityksessä mukaan tutkimustyöhön ja siitä selvisi seuraavaa. Vanhalla tutkimusmenetelmällä, jossa ihminen teki kaiken työn, saatiin 10 vuodessa 7% parannus. Tekoälyn yksin tekemä tutkimustyö taas toi 15% parannuksen vain vuodessa. Tekoäly lisäksi löysi 15 erilaista perimää lajikkeesta, joita voitaisiin käyttää kustannustehokkaasti. 3 näistä perimästä oli jo ihmisten tiedossa heidän tekemistä tutkimuksistaan. 3 muuta ihmiset pystyivät selvittämään ja niitä pystyttäisiin mahdollisesti myös käyttämään. Tekoäly kuitenkin löysi 6 mahdollista perimää, joita ihmiset eivät pystyneet selittämään.

Maailma on loppujen lopuksi paljon monimutkaisempi, mitä näemme ja koneet laajentavat tajuntaamme siitä tällä hetkellä todella nopeasti. Ihmisten arvo tulee siinä, mitä kykyjä koneella ei ole tai niitä ei pystytä opettamaan esimerkiksi maalaisjärkeä, sosiaalisia taitoja, sekä toisten koneiden kanssa työskentelyä ilman, että ihminen on opettamassa sen. Tekoäly tuo mukanaan paljon mahdollisuuksia ja se on tulevaisuudessa alati läsnä meidän kaikkien arkea. Tekoäly tulee varmasti jakamaan ihmisten mielipiteitä ja epävarmuus, sekä pelko sen kehityksestä tulee aina olemaan läsnä.

Bookmark the permalink.