Mieli ja tekoäly

Jokke Nevalainen – LLT17SM

Pelit ovat hyvä alusta testata ihmismielen ja tekoälyn vahvuuksia. Andrew antoi esimerkin Shakki ottelusta missä ensimmäinen tekoäly/supertietokone oli hävinnyt niukasti ihmispersoonalle mutta parantelujen myötä voittanut seuraavan ottelun niukasti ja jatkossa aina.

Esimerkki 2. Kiinalainen Go-peli on strategisesti vaativa ja huippu pelaajat sanovat, että heillä ei ole ”strategiaa”, vaan heidän mielensä ja fiilikset kertovat huippupelaajien liikkeet. Koneeseen oli koodattu strategia ja kierroksella nro. 37 tekoäly teki käsittämättömän liikkeen mitä kukaan pelaaja ei ymmärtänyt ja voitti lopulta ottelun. Johtopäätöksenä tästä, kone pystyy käymään niin paljon enempi strategisia liikkeitä kuin ihmis-aivot ja täten voitti.

Andrew puhui myös tekoälyistä evoluution muodossa. Tekoälyn evoluutio on kuin ihmisellä, kukaan ei tiedä miltä geenimme ja dna:mme tulevat näyttää 80 vuoden päästä. Ihmisen mieli tietää enemmän kuin kertoa, mikä liittyy tekoälyyn. Tekoäly pystyy myös prosessoimaan kaiken tiedon ja kertoa ne, mutta ei pärjää ilman ihmismielen avustusta.

Tekoäly luo myös uusia mahdollisuuksia jalostamiseen ja esimerkkinä Andrew antoi esimerkiksi alkoholien käymisprosessin. Ihmiset tietävät 8 eri tapaa alkoholin käymiseen, kun taas supertietokone keksi 15 tapaa joista ihmiset pystyivät jalostamaan 3 eri tavalla, 3 seuraavaa tapaa olivat selitettävissä muttei vielä mahdollisia, 6 tapaa mitkä eivät olleet vielä selitettävissä ja 3 tapaa joilla ei ollut vielä järkevää ”toimintapatapaa”

Koneet eivät myöskään voi vielä korvata lääkäreitä. Esimerkkinä Andrewilta jos ihminen on haavoittunut pahasti mutta lääkäri näkee että jotain on vielä tehtävissä voi lääkäri nopealla toiminnallaan pelastaa ihmisen, kun taas kone ei osaa ajatella järkevästi. Kone näkee vain haavat ja mahdolliset selviytymistavat ja saattaa antaa potilaasta virhearvion, esim. ampumahaava.

Näin lopuksi annan oman mielipiteeni. Tekoäly tulee varmasti mullistamaan ihmisten elämän lähitulevaisuudessa ja onkin jo vahvasti mukana nykyelämässämme. Suuria parannuksia pitää tehdä mutta senkin uskoisin olevan helppoa teknologian kehittyessä. Andrewin esityksestä päällimmäisenä jäi mieleeni, että tekoäly ei voi vielä korvata ihmistä. Tekoäly tarvitsee vielä ”ihmisen aivot” toimiakseen.

Bookmark the permalink.