Etsimässä omaa huippusuoritusta

Anniina Haataja – LLT17SH

Perjantai-illan kaveriporukan keilausilta ja viimeinen kaato täytyisi onnistua, pystynkö minä?

Apua! Seuraavaksi olisi minun puheenvuoroni luokan edessä, onko minun aivan pakko?

Olen treenannut yli puolet elämästäni tätä varten, tätä ainoaa kisaa varten. Entä jos en pysty, entä jos tyrin? Mitä tapahtuu, jos voitan?

Huomenna on juhlat, ja laitoin juuri leipomaani kakkuun aivan jotain muuta kuin sokeria. *Epätoivoinen itkun parahdus

Ihmisillä on hyvin erilaisia tavoitteita, unelmia ja elämän kohokohtia. Osaan niistä liittyy vahvasti erilaisia huippusuorituksia, jotka ovat hetkiä jolloin ihmisen täytyy olla valppaana, parhaassa kunnossa ja tehdä parhaansa. Tilanteet voivat olla hyvin erilaisia keskenään ja ihmisillä onkin paljon erilaisia huippusuorituksia elämänsä aikana. Esimerkiksi kilpaurheilijan huippusuoritus eroaa paljon kotivanhemman huippusuorituksesta, joka voi olla esimerkiksi täydellisen juhlakakun leipominen.

Huippusuoritukset voivat olla lyhyitä, vain hetken kestäviä tilanteita, tai hieman pidempiä ajanjaksoja, jossa on kuitenkin ns. oma huippunsa, jolloin tavoitteena on tuottaa tai tehdä jotain onnistuneesti. Oman elämän aikana voi olla monia erilaisia huippusuorituksia vaativia asioita, ja onkin tärkeää, että halu huippusuorituksiin lähtee aina ihmisestä itsestään.

Tavoitteisiin pääseminen on aina prosessi, joka vaatii aikaa, työtä ja itsensä tuntemista. Huippusuoritukseen pääsemisessä ihmistä voi auttaa ns. flow-tila, jossa ihminen on innostunut ja motivoitunut asian tekemiseen sekä kokee sen miellyttäväksi.

Yleensä oma mieli on pahin vastustajamme. Ajattelemme sitä, mitä muut meistä ajattelevat. Näemme monesti negatiiviset pelot ja ajatukset vahvempina kuin positiiviset. Emmekä aina osaa ottaa tarpeeksi rennosti asioita tai unohtaa niitä tarpeen vaatiessa. Eikö olisi välillä helpompaa vain poistaa muistista tiettyjä asioita?

Kaikilla ihmisillä on mahdollisuudet huippusuoritukseen, kun sitä ennen on tehnyt asiat oikein. Ja se mikä itselle on parhain ja oikea vaihtoehto, ei ole aina sama toiselle ihmiselle. Siksi tärkeää on tuntea itsensä, kun lähdetään työstämään prosessia huippusuorituksen saavuttamiseksi. Ihmisen täytyy löytyy omat vahvuudet ja heikkoudet, ne asiat joita täytyy työstää enemmän.

Esimerkiksi ujon ihmisen voi olla vaikeaa sanoa suuren ihmisjoukon keskellä asioita, mitä tahtoisi sanoa. Kun taas rohkean ihmisen voi olla vaikeaa sanoa asioita, esimerkiksi toisen läheisen ihmisen läsnä ollessa. Olemme erilaisia, ja sen kautta meillä jokaisella on oma vahvuutemme, jonka voi kääntää huippusuoritukseksi.

Vuoden 2018 Nordic Business Forumin yksi aihe oli huippusuoritus. Myös eri aiheiden puhujat nostivat esille asioita, joita voi hyödyntää omassa huippusuorituksessaan. Jokainen kuuntelija sai varmasti jotain uutta omaan toimintaan, elämään ja tekemiseen.

Introverttien puolestajapuhuja ja kirjailija Susan Cain toi esille monia nykypäivänä esille nousevia epäkohtia liittyen esiintymiseen ja onnistumisiin. Cain puhui introverttien voimasta, jonka avulla jokainen ihminen voi yltää siihen, mitä tahtoo. Esimerkkinä Cain mainitsi introvertit johtajat Mahatma Gandhin ja Bill Gatesin, jotka ovat saaneet aikaan urallaan ja elämässään suuria asioita. Tämä antaa ajatuksen siitä, että oli ihminen ujo, rohkea tai aivan jotain muuta, hän pystyy siihen, mitä hän itse tahtoo.

Cain korosti myös sitä, että ihmisten tulee löytää sellainen työ, joka on heidän intohimonsa. Monella ihmisellä huippusuoritus voi olla jokin työhön liittyvä, esimerkiksi ei niin rutiininomainen työtehtävä. Lähtökohtaisesti ihmisen pitäisi nauttia työstään ja työyhteisön tulisi olla mukava ja tasa-arvoinen paikka.

Tapahtumassa tekoälyn aiheesta puhunut Niklas Zennström kertoi omasta urastaan ja työstään. Pitkän linjan yrittäjä ja businessmies osaa varmasti kertoa hyvällä uskottavuudella faktoja, mitä ihminen tarvitsee onnistuakseen. Zennström korosti, että hänkin on tehnyt virheitä omassa yrittäjyydessä, mutta silti päässyt loistavaan lopputulokseen. Tämäkin vahvistaa sitä, että virheiden kautta opitaan ja kehitytään, jotta tullaan paremmaksi.

James Hewitt on mies, jonka käsiin moni on jakanut oman huippusuorituksensa. Miksi, mitä, milloin ja miten? Hewitt osasi kertoa, mitä hän näkee yksilön huippusuorituksen takana ja mitä kaikkea siihen sisältyy. Hänen mukaansa huippu-urheilija ja tavallinen ihminen tarvitsevat samoja asioita huippusuoritukseen. Tärkeä asia on rytmi, joka koostuu erilaisista asioista, kuten riittävästä unesta. Hänen mukaansa jokainen voi päästä huippusuoritukseen ja se tarvitsee vain oikeat ainekset. Tähän meidän kaikkien kannattaa uskoa.

Täyttä kaatoa ei tullut. Ei elämä siihen lopu. Ensiviikolla on uusi peli-ilta.

Kädet tärisi ja sanat takkuili, mutta kaikki antoivat aplodeja minulle. Jes!

Pettymys vai voitto, kumpaa on kun voittaa muut, mutta häviää kuitenkin yhdelle?

Miten ihanaa, se leipoi mun puolesta kakun ja kaikki rakasti sitä mangon makuista kakkua. *Onnen itkun parahdus

Bookmark the permalink.

Comments are closed.