NBF- Naturally Brilliant Female

Pirjo Ollikainen AMA18S

NBF-Naturally Brilliant Female

Carla Harris

A lifetime career on Wall Street has given this lady a great opportunity to see the development and changes in leadership. She started working at the time when I was twenty years old, when bosses were bosses, and boys! All the commands were given from top to the bottom and they were few, who dared to question this way to handle leadership. She has also seen that the Millennials and Zeros need different leadership than the boomers. They need to be motivated and inspired to get the best out of them. They need a goal to match their personal values and then they are willing to work for it. Carla gave us nine valuable tips for good leadership.

  1. “Learn who you are.” Playing a role when you´re a leader won´t work. People will notice if you are not comfortable in your own skin and they won´t trust you. You need to bring out your origin and bring all of yourself to the table because you don´t know what is appealing to your customers. They will trust you once finding something in common and it will also bring out the best parts in your staff too.
  2. Build the trust as a leader. You need other people to work with because you can´t run a company alone. Once you´ve managed to have their trust, people will follow you through the hard times all the way to Siberia.
  3. Learn to deliver. Whom are you trusting on and why? You will find out the values and the respected issues of your co-workers only if you listen to them. Then you have to think, how you can engage them to your team. How can you make them committed to your common goal? If you promise something to the team, keep your promises because it is confirming the trust on you.
  4. You had better to create clarity in your leadership. If the goal, you´re working for is not clear and visible to teams and staff, it is hard if not even impossible to reach it. Make it clear what do you want to achieve. This is particularly important with Millennials & Zeros.
  5. Growing your own power is to give it away. Create other leaders simply because you can´t do all the job alone or you will die soon. You are not irreplaceable and smart leaders get smarter people around them. People want to change but they are afraid of uncertainty. Your job as a leader is to courage them to believe they can take the lead.
  6. Favour diversity in leadership and take it to the next level. Every single person is different. So are the ideas. Men do have different ideas than women. Older people make different proposals as younger ones and people of different nationalities give you diverse ideas. Different educational background offers new ideas too. This way you will get a lot of varying ideas and you can pick up the most usable and beneficial ones.
  7. Teach your teams to fail and celebrate it. You need to analyse and speak with people about the reasons for failure. Give positive feedback of taking risk even though you failed. Experience and failure go hand in hand and you always learn of failures. If people are afraid of failing it will kill everything in your company. Let your teams fly!
  8. Inclusivity in leadership means that you call people by their names, not only by titles. Listen to what are they saying, and you will start seeing them as personalities. You will also see their strengths in new light. Once you´ve called someone by the name for five times, he will feel that he really is a part, an important one of the team.
  9. “I can´t make this by myself. Are you with me?” Talk to people about anything with right names. Especially during the hard times. When you speak out aloud the problems, they stop being invisible monsters in your company. Problems get names and they are easier to solve. Also speak out the successes and the reasons that made it happen.

 

Omat oivallukseni

Viime vuotiseen verrattuna tämän vuoden NBF oli anniltaan kevyempi ja yksipuolisempi. En saanut juurikaan uusia ajatuksia, mutta paljon uskonvahvistusta omille ajatuksilleni. Donald Mille kiteytti mm. näin; mitä ihmiset eivät ymmärrä he eivät myöskään tue toimillaan. Asiat pitää esittää niin että ne ovat läpinäkyviä, järkeviä ja selkeitä. Jos ne esitetään monimutkaisesti ja sisäpiirin kielellä, se aiheuttaa vain hämmennystä. Se koetaan uhkana, jos varsinainen ydinsanoma jää piiloon. Samoin ihmisiä, jotka puhuvat liikaa itsestään ei jakseta kuunnella (R. Zuckerberger). Yritä kiteyttää sanottavasi niin että se on toistettava, ymmärrettävä ja muistettava. Tässä on itsellenikin tavoitetta varsinkin tulevassa työelämässä. Nykyisiä opintojakin ajatellen tavoitteen kirkastaminen välietappeineen ei ole ollenkaan pahasta.

Tähän liittyy myös Sara Blakelyn esittämät ajatukset. Kysy miksi! Olen joskus itse ollut ärsyttävyyksiin asti kyselemässä, mutta olen myös saanut loistavia vastauksia. Kyselysi saattaa pistää myös muut ajattelemaan toimiensa järkevyyttä. Joten tee asioita eri lailla kuin muut ja kyseenalaista traditiot. Jos vielä innostut hulluttelemaan voit tulla nolatuksi, mutta parhaassa tapauksessa keksit loistavia ideoita. Jonain päivänä ne voivat olla uuden innovaation alku. Tähän aioin jatkossakin uskoa työelämässä ja aion päästää vilkkaan mielikuvitukseni valloilleen. Minä myös soitan jatkossakin ihan oikean puhelun ja suoraan pääkonttoriin. Asia, joka tuntuu olevan hankalaa nuoremmille sukupolville. Hänen, ja myös Jan Mittsin esittämän ohjeen aion ottaa käyttöön aina kun vain laki sallii. ”Älä kysy lupaa, tee ja pyydä jälkikäteen anteeksi.” Sinun ideasi on helppo tappaa alkumetreille, mutta jos olet jo toteuttanut sen ja vielä onnistuneesti, olet vahvoilla jatkon kanssa. Olen pitkään ollut sitä mieltä, että Suomen innovaatiot ja yrittäminen kaatuvat aivan liian usein byrokratian ja sääntöjen massiivisuuteen.

Brenè Brown puhui vaikeista keskusteluista. Kuinka vaikeaa onkaan ottaa epäonnistuminen esille, eritellä ja ruotia siihen johtaneet syyt. Se on noloa, epäkohteliasta ja hävettävää. Usein me hyökkäämme korjaamaan tilannetta pysähtymättä miettimään mikä oli ongelma ja mikä epäonnistumisen aiheutti. Syyttely, itsensä tai muiden ei auta. Se mitä ei uskalleta sanoa ääneen jää kaivamaan ja syövyttämään työpaikan ilmapiiriä ja aiheuttaa ongelmia myöhemmin. Hyvä johtaja ei ole hiljaa ongelmien ilmaantuessa, vaan kysyy avoimesti kaikkien kantaa. Selvyys on ystävällistä ja käytäväjuoruilu aiheuttaa epäselvyyttä. Tavoitteeksi siis niiden hankalien kysymysten selvittely, rakentavassa hengessä. (Kuvat Google)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.