NBF

Sain olla kuuntelemassa Nordic Business Forum 2019 puheita Kajaanin Biorexista käsin, johon oltiin järjestetty livestream. Nordic Business Forum on vuosittain Helsingissä järjestettävä konferenssi, johon osallistuu liike-elämän edustajia. Osallistujat saapuvat monista eri maista ja esimerkiksi vuonna 2018 vieraita oli 7500. Tapahtumalle on tyypillistä kansainväliset puhujat ja tapahtumassa onkin nähty suuri määrä hyvinkin tunnettuja ihmisiä, kuten Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama, sekä Kalifornian entinen kuvernööri Arnold Schwarzenegger.

Aion tässä työssäni paneutua innovaatioihin ja käytän apuna Sara Blakelyn ja Alex Osterwalderin ja puheenvuoroja ja niistä tekemiäni havaintoja.

Alex Osterwalder toi puheessaan esille, kuinka yrityksessä voidaan saada innovaatiotoiminta kuntoon. Se tarvitsee sen, että innovaatio ja tekemiskulttuuri ovat harmoniassa. Yrityksessä on sekä innovointia, mutta sen lisäksi ollaan valmiita tekemään asioita innovaatioiden hyväksi. Toiseksi toiminta tarvitsee johtajan/johtamisen joka tukee innovaatiotoimintaa ja ymmärtää sitä. On myös tärkeää, että organisaatiorakenne on järjestetty niin, että se antaa tilaa ja voimaa innovoinnille ja innovaatioille. Osterwalderin ja myös muiden puheissa tuli esille se, että innovaatioihin täytyy panostaa paljon ja myös huonoihin innovaatioihin panostetaan, mutta hyvin onnistuessaan innovaatio voi tuoda paljon tuloja. Osterwalderin mukaan 0,4 prosenttia innovaatioista ovat hyvin tuottoisia.

Sara Blakely on miljardiyritys Spanxin omistaja. Puheessaan hän toi esille, kuinka yritys sai alkunsa kuluttajasta, jolla ei ollut minkäänlaista aikaisempaa liiketoimintaosaamista. Blakely halusi keksiä itselleen uuden työn ja mietti omia vahvuuksiaan. Hän tajusi, että se on myyminen, jota hän on tehnyt aiemmissa töissään. Tästä lähti yritys, joka valmistaa pääasiassa sukkahousuja ja naisten alushousuja.

Asia, joka jäi mieleen Nordic Business Forumista oli se, kuinka hyvinkin monissa puheissa kannustettiin epäonnistumisiin ja siihen, kuinka yrityksiin ja organisaatioihin tulisi luoda sellainen ilmapiiri, jossa se olisi sallittavaa. Mieleeni jäi myös Blakelyn kertomus, kuinka hän tarkoituksenmukaisesti hakeutui noloihin tilanteisiin, jotta niistä tuli hänelle arkipäivää.

Nordic Business Forum oli todella hyvä siinä mielessä, että sai kuunnella useita puheita englanniksi ja samalla kartuttaa liike-elämän sanavarastoa. Tästä on varmasti hyötyä tulevaisuudessakin.

Toisena mieleeni jäi aivan loistavat puhujat. Puheet oli hyvin koottu ja niitä oli helppo seurata. Ja ennen kaikkea puheet olivat niin mukaansatempaavia, että mielenkiinto puheen seuraamiseen pysyi alusta loppuun saakka. Kaikilla puhujilla on varmasti todella paljon puheita takanaan ja näin ollen taitoa on kertynyt sitä kautta, mutta olisi mukava ottaa näistä puheista vinkkejä myös omiin puheisiin.

Yksi mieleen jääneistä asioista oli myös se, kuinka useat puhujat korostivat virheiden tekemisen tärkeyttä. Niistä voi olla hyötyä monessakin tilanteessa ja niistä voi oppia paljon. Puhujat korostivat myös, kuinka työyhteisöissä tulisi enemminkin kannustaa virheisiin, kuin rankaista virheiden tekemisestä. Sitä kautta voidaan oppia mikä toimii ja mitä kannattaa kokeilla jatkossakin.

Jutta Saari LLT18SH

Bookmark the permalink.

Comments are closed.