Itsenäisyyspäivän juhla 2024

Tänään 26.1.2024 oli aika juhlia DC-itsenäisyyspäivää.
Huomenna 27.1.2024 tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun konesalimme liitettiin suoraan Funetin verkkoon.
Juhlapäivän aluksi ensimmäisen vuoden DC-opiskelijat nostivat lipun salkoon, minkä jälkeen
siirryttiin juhlakahveille. KajakDC-lippu on juhlan kunniaksi koko viikonlopun salossa. Alla kaksi kuvaa päivän tapahtumista.

CSC kävi kylässä kouluttamassa

CSC järjesti Katja Mankisen ja Joona Tolosen toimesta KAMK:n Datacenter- ja Datasta tekoälyyn -opiskelijoille sekä opetushenkilökunnolla koulutuksen Jupyter Notebookien eräajoista CSC:n supertietokoneilla. Opiskelijat pääsivät koulutuksessa hyödyntämään CSC:n supertietokoneiden laskentatehoa ja opiskelijat saivat samalla tärkeää oppia supertietokoneilla tehtäviin laskutoimituksiin. KAMK:n opiskelijat ja henkilökunta olivat erittäin tyytyväisiä koulutuksen antiin.

KajakDC vierailulla CSC:llä

Tänä vuonna opiskelut aloittanut DC-ryhmä kävi vierailulla CSC:n konesaleissa Kajaanissa. Vierailun aikana opiskelijat pääsivät esimerkiksi tutustumaan maailman 3. nopeimpaan Lumi nimiseen supertietokoneeseen.

TTK23SD-ryhmä Lumi-supertietokoneen edessä opetushenkilökunnan kanssa.

Kiitokset CSC:lle vierailun järjestämisestä!

 

atNorth vierailulla CSC:n kanssa

atNorthilta kävivät Pekka Järveläinen sekä Arttu Ruismäki tutustumassa KAMK:n Datacenter-opintoihin. Pekka edustaa myös Finnish Data Center Associationia. Mukana atNorthin lisäksi oli CSC:n Antti-Jussi Tampio.

Pekka lähetti seuraavan viestin opiskelijoille ja henkilökunnalle: ”Tsemppiä kaikille datakeskusalan opintoihin ja hienoa että KAMK panostaa meitä kaikkia palvelevan modernin kivijalan osaamisen kehittämiseen ja tärkeiden osaajien kouluttamiseen alalle. Ja hienoa että labrasta löytyy kaikki teollisen mittaluokan konesaliympäristön komponentit toimivans kokonaisuutena.”

Loihde Trust vierailulla 16.3.2023

Loihde Trustin porukkaa kävi vierailulla esittelemässä yritystään dc:läisille 16.3.2023. Tilaisuudessa he avasivat työtänsä mielenkiintoisen käytännön esimerkin avulla. Opiskelijat olivat hyvin kiinnostuneita aiheista ja keskustelu jatkuikin sitten Luotikujalla…

Alla kuvassa Otto Kemppainen, Mikko Pervilä, Aki Kyllönen ja Anssi Mustonen, joista peräti kolme on Kamkin kasvatteja.

CSC ja Huawei kylässä

17.2.2023 CSC:n ja Huawein edustajat kävivät labrassamme kylässä. Paikalle olivat saapuneet CSC:n Mikko Grönroos ja Huaweilta Yu Yang (Justin) sekä Phung Phan (Evelyn). Noin kymmenen opiskelijaa osallistui haastatteluun, joka liittyi CSC:n verkkoihin liittyvään Trainee-ohjelmaan (Summer Experience 2023).

 

Opiskelijavierailu CSC:n datakeskukseen

Joulukuussa pääsimme tauon jälkeen vierailulle CSC:n Kajaanin datakeskukseen. Näimme taas supertietokoneet Mahti ja Puhti sekä pääsimme ensimmäistä kertaa ttutustumaan LUMI-supertietokoneeseen. Opiskelijat kiittelivät vierailun antia hyvin vuolaasti ja asetuimme LUMIn edessä ryhmäkuvaan.

Kiitokset taas kerran Toni Manniselle opiskelijavierailun mahdollistamisesta!

Insinöörien laitetilan rakentaminen

Kesäprojektin tarkoituksena oli tehdä Insinööreille heidän oma konehuone, jota he voivat käyttää opinoissaan. Konehuoneessa on insinööreille tarvittavia laitteistoja, kuten servereitä (blaidit) servereitten pidikkeet (räkit) ja kytkimet.

Projektin alussa ryhmän TTK20SD:n piti hakea kaikki laitteistot konehuoneeseen, jonka jälkeen kaikki laitteet laitetiin paikoilleen ja johdotettiin. Konehuoneessa piti Saada netti kulkemaan kaikkien kytkimien ja servereitten välillä ja lopuksi lisätä kaikki serverit MAAS palveluun, jotta niitä pystytään käyttämään etänä.

Kun johdotus oli valmis. kytkimet piti saada toimimaan, jotta ne pystyvät jakaa internet yhteyttä servereille. Aluksi kytkimeen laitettiin kiinni valokuitujohto, josta kulki internetyhteys. Sen jälkeen kytkimeen otettiin paikallinen yhteys, jotta saatiin web -interface toimimaan. Sen kautta pystytiin käyttämään kytkintä etäyhteyden kautta ja antaa servereille nettiyhteys.

Kytkimien jälkeen, Kaikki serverit piti lisätä MAAS -ympäristöön, jotta niitä pystytään käyttämään etäyhteyttä käyttäen. Nyt osa servereistä on MAAS -ympäristössä ja niitä pystytään käyttämään.

 

Jiri Lindström TTK20SD

KAMK Gamefest on kuollut – eläköön DC-LAN!

Onnistuneen Kamk gamefestin järjestelyn jälkeen TTK21SD -ryhmä teki linjaavan päätöksen: jatkossa tapahtuma kulkee nimellä DC-LAN. Uuden tapahtuman järjestely noudattaa kuitenkin tuttua polkua ja apuna seuraavalle ryhmälle on päivitetty järjestäjän käsikirja.

Kiitokset vielä koko dc-ryhmälle hyvistä järjestelyistä ja onnea tulevalle ryhmälle!

KAMK Gamefest 2022

TTK21SD:n opiskelijat olivat innokkaana mukana KAMK GameFestin järjestämisessä pitkän tauon jälkeen, kun perinnetapahtuma otettiin puheenaiheeksi maaliskuussa. Suunnitteluun ja rupatteluun ruvettiin jo oppituntia seuraavalla kahvitauolla. Huomattiin nopeasti, että vaikka hommaa olisikin paljon, oli kasassa asianosaavaa ja reipasta porukkaa. Tänä vuonna perinteestä poiketen, tapahtuman järjestämisessä oli mukana myös KAMK.GG ja Kamkin eSports– business puolen opiskelijat. 

Lanien tulisi olla vähintään vuorokauden pituiset ja konepaikkoja oli edellisinä vuosina n. 80 kappaletta. TAITO 2:en liikuntasaliin suunniteltiin arvioidun osallistujamäärän mukainen pöytäjärjestely, sähkötys ja verkotus. Tänä vuonna laneilla myytiin myös vuokrakonepaikkoja, jotka osoittautuivat erittäin suosituiksi. Tapahtumatilan rakentaminen aloitettiin 5.5. kaksi vuorokautta ennen tapahtumaa.

Tapahtuma alkoi suunnitellusti 7.5. klo 12:00. Verkotus oli hoidettu erinomaisesti, eikä se pahemmin kyykännyt tapahtuman aikana. Tapahtuman CS:GO– turnaus myöhästyi aikataulusta tunnilla teknisten ongelmien vuoksi, mutta onnistui lopulta suunnitellusti. Jotkut harmittelivat, kuinka mainostettu simracing ei ollutkaan osa tapahtumaa. Laneilla pelattiin pääasiassa CS:GO:taValoranttia ja League of Legendsia. Loppujen lopuksi tapahtuma oli onnistunut ja kävijämäärä oli joidenkin lähteitten mukaan KGF:n historian suurin.

Luka Brännlund TTK21SD