atNorth vierailulla CSC:n kanssa

atNorthilta kävivät Pekka Järveläinen sekä Arttu Ruismäki tutustumassa KAMK:n Datacenter-opintoihin. Pekka edustaa myös Finnish Data Center Associationia. Mukana atNorthin lisäksi oli CSC:n Antti-Jussi Tampio.

Pekka lähetti seuraavan viestin opiskelijoille ja henkilökunnalle: ”Tsemppiä kaikille datakeskusalan opintoihin ja hienoa että KAMK panostaa meitä kaikkia palvelevan modernin kivijalan osaamisen kehittämiseen ja tärkeiden osaajien kouluttamiseen alalle. Ja hienoa että labrasta löytyy kaikki teollisen mittaluokan konesaliympäristön komponentit toimivans kokonaisuutena.”

Loihde Trust vierailulla 16.3.2023

Loihde Trustin porukkaa kävi vierailulla esittelemässä yritystään dc:läisille 16.3.2023. Tilaisuudessa he avasivat työtänsä mielenkiintoisen käytännön esimerkin avulla. Opiskelijat olivat hyvin kiinnostuneita aiheista ja keskustelu jatkuikin sitten Luotikujalla…

Alla kuvassa Otto Kemppainen, Mikko Pervilä, Aki Kyllönen, Toni Lamsijärvi ja Anssi Mustonen, joista peräti neljä on Kamkin kasvatteja.

CSC ja Huawei kylässä

17.2.2023 CSC:n ja Huawein edustajat kävivät labrassamme kylässä. Paikalle olivat saapuneet CSC:n Mikko Grönroos ja Huaweilta Yu Yang (Justin) sekä Phung Phan (Evelyn). Noin kymmenen opiskelijaa osallistui haastatteluun, joka liittyi CSC:n verkkoihin liittyvään Trainee-ohjelmaan (Summer Experience 2023).

 

Opiskelijavierailu CSC:n datakeskukseen

Joulukuussa pääsimme tauon jälkeen vierailulle CSC:n Kajaanin datakeskukseen. Näimme taas supertietokoneet Mahti ja Puhti sekä pääsimme ensimmäistä kertaa ttutustumaan LUMI-supertietokoneeseen. Opiskelijat kiittelivät vierailun antia hyvin vuolaasti ja asetuimme LUMIn edessä ryhmäkuvaan.

Kiitokset taas kerran Toni Manniselle opiskelijavierailun mahdollistamisesta!

Insinöörien laitetilan rakentaminen

Kesäprojektin tarkoituksena oli tehdä Insinööreille heidän oma konehuone, jota he voivat käyttää opinoissaan. Konehuoneessa on insinööreille tarvittavia laitteistoja, kuten servereitä (blaidit) servereitten pidikkeet (räkit) ja kytkimet.

Projektin alussa ryhmän TTK20SD:n piti hakea kaikki laitteistot konehuoneeseen, jonka jälkeen kaikki laitteet laitetiin paikoilleen ja johdotettiin. Konehuoneessa piti Saada netti kulkemaan kaikkien kytkimien ja servereitten välillä ja lopuksi lisätä kaikki serverit MAAS palveluun, jotta niitä pystytään käyttämään etänä.

Kun johdotus oli valmis. kytkimet piti saada toimimaan, jotta ne pystyvät jakaa internet yhteyttä servereille. Aluksi kytkimeen laitettiin kiinni valokuitujohto, josta kulki internetyhteys. Sen jälkeen kytkimeen otettiin paikallinen yhteys, jotta saatiin web -interface toimimaan. Sen kautta pystytiin käyttämään kytkintä etäyhteyden kautta ja antaa servereille nettiyhteys.

Kytkimien jälkeen, Kaikki serverit piti lisätä MAAS -ympäristöön, jotta niitä pystytään käyttämään etäyhteyttä käyttäen. Nyt osa servereistä on MAAS -ympäristössä ja niitä pystytään käyttämään.

 

Jiri Lindström TTK20SD

KAMK Gamefest on kuollut – eläköön DC-LAN!

Onnistuneen Kamk gamefestin järjestelyn jälkeen TTK21SD -ryhmä teki linjaavan päätöksen: jatkossa tapahtuma kulkee nimellä DC-LAN. Uuden tapahtuman järjestely noudattaa kuitenkin tuttua polkua ja apuna seuraavalle ryhmälle on päivitetty järjestäjän käsikirja.

Kiitokset vielä koko dc-ryhmälle hyvistä järjestelyistä ja onnea tulevalle ryhmälle!

KAMK Gamefest 2022

TTK21SD:n opiskelijat olivat innokkaana mukana KAMK GameFestin järjestämisessä pitkän tauon jälkeen, kun perinnetapahtuma otettiin puheenaiheeksi maaliskuussa. Suunnitteluun ja rupatteluun ruvettiin jo oppituntia seuraavalla kahvitauolla. Huomattiin nopeasti, että vaikka hommaa olisikin paljon, oli kasassa asianosaavaa ja reipasta porukkaa. Tänä vuonna perinteestä poiketen, tapahtuman järjestämisessä oli mukana myös KAMK.GG ja Kamkin eSports– business puolen opiskelijat. 

Lanien tulisi olla vähintään vuorokauden pituiset ja konepaikkoja oli edellisinä vuosina n. 80 kappaletta. TAITO 2:en liikuntasaliin suunniteltiin arvioidun osallistujamäärän mukainen pöytäjärjestely, sähkötys ja verkotus. Tänä vuonna laneilla myytiin myös vuokrakonepaikkoja, jotka osoittautuivat erittäin suosituiksi. Tapahtumatilan rakentaminen aloitettiin 5.5. kaksi vuorokautta ennen tapahtumaa.

Tapahtuma alkoi suunnitellusti 7.5. klo 12:00. Verkotus oli hoidettu erinomaisesti, eikä se pahemmin kyykännyt tapahtuman aikana. Tapahtuman CS:GO– turnaus myöhästyi aikataulusta tunnilla teknisten ongelmien vuoksi, mutta onnistui lopulta suunnitellusti. Jotkut harmittelivat, kuinka mainostettu simracing ei ollutkaan osa tapahtumaa. Laneilla pelattiin pääasiassa CS:GO:taValoranttia ja League of Legendsia. Loppujen lopuksi tapahtuma oli onnistunut ja kävijämäärä oli joidenkin lähteitten mukaan KGF:n historian suurin.

Luka Brännlund TTK21SD

EYOF Vuokatti 20.-25.3.2022

Saimme pyynnön osallistua IT-tuen talkoolaisina Vuokatissa järjestettäviin European Youth Olympic Festivaleihin ja meitä lopulta osallistuikin 8; kakkosvuoden dc-ukot Anton, Juho, Miika, Tarvo ja Tuomas, sekä ykkösvuoden dc-ukot Ville, Eemil ja Hanna. IT-tuen päätyyppinä EYOF Vuokatissa toimi Pertti Erkkilä, joka meitä opasti ja delegoi tehtäviä, joita suoritettiin viikon aikana. Talkooviikkomme alkoi sunnuntaina 20.3. Päivän aikana tutustuimme alueeseen ja Pertti näytti meille missä reitittimet sijaitsevat. Saimme myös talkoolaisina EYOF Vuokatin pipon, T-paidan ja takin. Talkoolaiset kulkivat bussikyydityksellä Vuokattiin, sekä halutessaan sai päivittäin nauttia aamiaisen, lounaan ja päivällisen.

Viikon aikana IT-tuen tehtäviä oli mm.

– Päivittää ruokalan näyttöihin ruokalistat ja varmistaa päivittäin, että näytöt ovat päällä ja näkyy oikea ruokalista.

– WLAN-yhteyksissä oli paljon ongelmia, koska väkeä oli niin valtavasti, että tietoliikenne ruuhkautui ja tästä saimmekin paljon ilmoituksia viikon aikana, ettei nettiyhteys toiminut.

– Asennettiin noin kymmeneen vanhaan läppäriin Windows 10.

– Tulostimien ”korjailua”, eli uudelleenkäynnistämistä.

– Reitittimien ja mokkuloiden konffailuja.

– Yleinen talkoolaisena pyöriminen ja vierailijoiden opastaminen ja auttaminen.

Paljon oli myös turhauttavaa odottamista ja istumista, koska IT-ongelmia ei lopulta kovinkaan paljoa ilmaantunut. Päivystimme vuorotellen tietyssä IT-pisteessä hiihtoputkella ja seurasimme kisoja joko tietokoneelta tai menimme katsomaan niitä paikan päälle. KAMK:n Esports-puolen ”peliluola” oli myös hauska lisä Vuokatti-viikkoon, kun pääsi testaamaan mm. VR-laseja. Myös taukoliikunnalle jäi aikaa, kuten alla näkyy.

Kokonaisuudessaan viikko oli valtavan hyvä ja antoisa kokemus. Kaiken tämän nykymaailman murheiden keskellä oli mukavaa nähdä, kuinka kymmenien eri maiden nuoret kokoontuivat kisailemaan yhdessä hyvällä yhteishengellä.

Hanna Tsutsunen TTK21SD, kuvat Pertti Erkkilä ja Hanna Tsutsunen, video Hanna Tsutsunen

Tapaus Bull (15.-16.3.2022)

Tapaus Bull (15. – 16.3.2022)

Yhteistyössä Atoksen kanssa toteutimme datacenter-opiskelijoiden kera supertietokone Bullin purkamis- ja kasausprojektin. Atokselta KAMK:n tiloihin lahjoituksena saatu supertietokone Bull sijaitsee kampuksella Taito1 rakennuksen kahvilan välittömässä läheisyydessä, missä sitä voikin ihailla lasisen seinän takaa.

Purkamisprojekti toteutettiin Atoksen työntekijöiden kanssa yhteistyönä, ja paikalle oli saapunut myös Atoksen maajohtaja Janne Ahonen kahden Kajaanin toimipisteen työntekijän kera.

Tiistaipäivä lähti liikkeelle yleisellä infolla ja nostimme purun kunniaksi KajakDC-lipun salkoon. Lipun noston jälkeen oli vuorossa tärkeä Atoksen tarjoama kahvihetki, jotta ajatus saatiin kuntoon. Kahvittelun ja lipunnoston jälkeen suoritimme työnjaon ja opiskelijat pääsivät DC-opetusympäristöstä käsin sammuttamaan purettavan laitteiston. Etänä tapahtunut laitteiston sammuttelu onnistui työntekijämme Huliksen (Juha Hauhia) johdolla nopeaan ja kohta opiskelijat olivatkin jo purkamassa laitteistoa kuvauspaikalle. Purusta toteutettiin koulumme työntekijän Juho Salmisen avustuksella timelaps-video, joka tullaan julkaisemaan lähiaikoina sivuillamme. Laitekaapin lisäksi Bullin johdotus purettiin siistimistä varten. Aivan kaikkea rautaa ei laitekaapista irroitettu, vaan oleelliset palvelinyksiköt ja johdotus. Ei ollut kahden päivän projektin puitteissa järkevää purkaa esimerkiksi sähkönsyöttöä, jäähdytykseen liittyvää laitteistoa tai painavia palvelinyksiköiden kehikoita. Tosin yksi kehikko poistettiin opetusmielessä, jotta jokainen sai testata parin kanssa, miten paljon kehikko painaakaan.

Keskiviikko lähti tiistain tapaan kahvihetkellä käyntiin, minkä Atos tarjosi opiskelijoille. Keskiviikkopäivä oli laitteiden kasauspäivä ja samalla siivottiin laitekaapin johdotus kuntoon, sekä päivitettiin dokumentointi tarroilla. Jokainen opiskelijaryhmä sai yhden chassiksen selvitelläkseen, sekä siinä kiinni olleet johdot. Kun laitteisto ja johdot oli asennettu takaisin, oli vuorossa vielä asetusten päivittäminen. Etänä DC-labrasta Huliksen johdolla opiskelijat pääsivät vielä päivän päätteeksi muuttamaan jokaisen palvelinyksikön salasanat sekä chassiksen asetukset.

Projekti onnistui suunnitellusti ja jo noin klo 14 aikaan keskiviikkona kaikki laitteisto oli fyysisesti asennettuna takaisin paikoilleen laitekaappiin, sekä johdot selvitettyinä uusien nimitarrojen kera. Opiskelijat saivat projektista hyvin tietoa supertietokoneen rakenteesta ja saivat tietoa, miten laitteistoa hallitaan etänä. Supertietokone Bullia jäähdytetään nesteellä, joten jäähdytysratkaisun suhteen tapahtui myös oppia.

 

 

OPISKELIJAN NÄKEMYS ASENNUKSESTA

Aloitimme varhaisen aamumme kello kahdeksalta tapaamalla DC-labrassa. Paikalla olivat kaikki oleelliset opettajamme, tekijämiehet Tuomo sekä Hulis, suurin osa 2-vuosikurssilaisista ja myös innokkaimmat 1-vuosikurssilaiset.

Paikalle oli saapunut myös arvoisia vieraita, kuten Atos yrityksen Suomen ja Baltian maajohtaja, Janne Ahonen. Lisäksi molemmat Kajaanissa työskentelevät Atoksen työntekijät Ville ja Matti. Janne ja työntekijät esittelivät itsensä ja kertoivat meille paljon positiivisia asioita. He kannustivat hakemaan heti valmistumisen jälkeen Atokselle töihin.

Alkupuheiden jälkeen suuntasimme yläkertaan ja parvekkeelle, jossa suoritimme ylpeydellemme tärkeän Datacenter perinteen. Nostimme tämän erikoisen päivän kunniaksi mahtavan Datacenter lippumme salkoon. Kevätaurinko lämmitti ja paistoi kirkkaasti, kun katsoimme uljasta lippuamme koulurakennuksen korkeimmassa kohdassa. Lipun noston jälkeen menimme alakerran kahvioon, jossa joimme kahvit ja söimme valtavat korvapuustit Jannen piikkiin. Ne korvapuustit olivat erinomaisia.

Palasimme labraan ja jakauduimme työpareiksi. Ensimmäiseksi suljimme tietokoneilla etänä chassikset ja bleidit sekä vesikierron Bullin jäähdytysjärjestelmästä. Seuraavaksi menimme koko poppoolla kahvion läpi takahuoneeseen, jossa Bull supertietokone sijaitsee. Bullin konehuoneeseen mahtui kerrallaan, miellyttävässä asennossa noin neljä henkilöä, joten cafeteria oli seuraavat 2 päivää täynnä odottelevia datacenter ukkoja. Irrotimme yhteensä 50 bleidiä Bullin ensimmäisestä Rackistä ja kannoimme ne yksitellen alakerran luokkatilaan.

Luokkatilassa markkinointitiimi (Juho) otti vielä kuvat päällekkäin kasatuista bleideistä. Lähdimme takaisin labraan ja juuri kun olimme lopettamassa päivän ja lähtemässä kotiin, päätettiin vielä ottaa viimeiset kuvat bleideistä, nyt myös virtajohdot mukana kuvassa.

Toisena päivänä vuorossa oli käytännössä sama rumba, mutta käänteisessä järjestyksessä. Takaisin kasaaminen sujui jo huomattavasti luontevammin. Toisen päivän loppumetreillä saimme vaihtaa ainoan hajonneen osan, eli RJ45 liittimen. Lopussa kun käynnistimme bleidit, teimme myös havainnon, että eräs Chassis oli ollut talviunilla helmikuusta 2018 lähtien, eli se ei ole ollut käynnissä neljään vuoteen.

Mitä opimme tästä projektista? Opimme, että elementtien irrottelussa täytyy aina olla tarkka ja varovainen. Osat menevät helposti rikki. Tärkein asia kuitenkin oli dokumentaatio. Se on kaiken A ja O. Hyvin tehty dokumentaatio säästää 50% ajasta seuraavalla purku kerralla.

-Eemil Myllykoski (TTK21SD)