Sofian vaihtolukukausi Hollannissa

Minulle oli AMK-opintojen alusta lähtien selvää, että haluan jossain vaiheessa koulua lähteä ulkomaille vaihtoon. Kohdemaalla ei ollut minulle niin väliä, olin matkustellut tarpeeksi tietääkseni, että pärjäisin kyllä ulkomailla. Tärkeämpää oli, että vaihtokohteen koulutusohjelma olisi mielenkiintoinen. Nyt vaihdosta palaamisesta on jo hetki aikaa ja opinnot alkavat olla loppusuoralla, joten on hyvä hetki pohtia mitä jäi käteen.

Vaihtokohteekseni valikoitui Hollannissa sijaitseva Saxion University of Applied Sciences ja ajankohdaksi syyslukukausi 2017, jolloin alkoi kolmas opintovuoteni. Datacenter linjalla ei ollut kovin montaa mahdollista vaihtokohdetta, mutta onnekkaasti Saxionin tarjoama Big Data -linja osui täysillä omiin mielenkiinnonkohteisiini. Lisäksi eräs vanhemman vuorikurssin opiskelija oli ollut Saxionissa samalla linjalla vaihdossa juuri edellisenä vuonna ja hän antoi hyvät suositukset Saxionille.

Kolmas opintovuosi oli ehdottomasti oikea valinta vaihtoajankohdaksi, koska suurin osa vaihto-ohjelman opinnoista oli projektin tekemistä. Puolen vuoden aikana suoritettavista 30 opintopisteestä 24 tuli projektista. Viikot kuluivat projektiryhmän kanssa, minun ryhmääni kuului kuusi henkeä, ja opettajia tuli harvemmin nähtyä. Tilannetta ei helpottanut se, että Saxion oli muuttanut opinto-ohjelmaa syksyksi 2017, eikä kukaan ollut vielä varma miten uusi ohjelma toimi käytännössä.

Käytännön järjestelyt sujuivat todella helposti vaihtoon lähdön kanssa. Toiseen EU-maahan lähtiessä paperityön määrä on melko minimaalinen ja sekä Kajaanin että Saxionin kv-koordinaattorit olivat todella avuliaita kaikkien virallisten paperien kanssa. Hollannissa pärjää hyvin englannilla ja koululta tai opiskelukavereilta sai apua kaikissa tilanteissa, joissa asiointi englanniksi ei onnistunut. Vaikka hollannin kirjoitusasu on melko lähellä saksaa, on sen lausuminen täysin erilaista. Oma kielitaitoni ulottuu lähinnä tervehtimiseen ja kaupan kassalla kuitista kieltäytymiseen.

Kaikki vaihto-ohjelmaan kuuluva opetus tapahtui englanniksi. Vaikka oma kielitaitoni oli hyvä jo ennen vaihtoon lähtöä, päivittäinen englannin puhuminen hioi sitä vielä lisää erityisesti ammatillisessa ympäristössä. Lisäksi kaiken dokumentaation kirjoittaminen englanniksi paransi oikeinkirjoitustani. Vaikka välillä itsenäinen työskentely turhautti, kun tekemiseltä tuntui puuttuvan suunta, antoi se myös vapauden keskittyä juuri itseä kiinnostaviin asioihin. Oma projektiryhmäni päätyi ideoimaan ja kehittämään selainsovellusta, jolla voitaisiin seurata kausi-influenssan kehittymistä sekä virallisten lähteiden että sosiaalisen median kautta.

Sanonta ”joskus kaukaa näkee parhaiten lähelle” pitää myös paikkansa. Kajaanissa en osannut pitänyt opiskelijoiden omaa konesalia niin isona juttuna, mutta kun Saxionissa tarvitsimme web hostausta huomasin yllättäen, ettei se olekaan vain niin helppoa kuin uuden virtuaalikoneen luominen.

Hollanti vaihtomaana ei aiheuttanut suurta kulttuurishokkia. Saxion sijaitsee Enschedessä aivan Hollannin itärajalla, noin kymmenen minuuttia Saksan rajalta. Enschede on entinen tekstiiliteollisuuskaupunki, jossa asuu noin 160 000 ihmistä. Saxionin ammattikorkeakoulun lisäksi siellä sijaitsee Twenten yliopisto, joten opiskelijatoimintaa kaupungissa riittää. Turistille Enschedeä ei voi suositella, nähtävyyksiä siellä ei juuri ole, jos kierros Grolschin panimolla ei kiinnosta.

Tutustuin vaihdon aikana myös moniin aivan mahtaviin ihmisiin. Jos vaihtoon lähteminen ei pelkästään opintojen takia erityisesti kiinnosta, on uusien ihmisten tapaaminen jo syy lähteä. Uudet paikat ja kokemukset on kuitenkin se, mitä tästä reissusta pisimpään muistellaan.

Sofia Korhonen TTK15SD

Mikko Saleniuksen Hollannin kuulumisia

Mikko Salenius 14 ryhmän vaihto-opiskelija Hollanti Enschede Minor: Big Data

9.9.2016. Olen ollut nyt Hollannissa 3 viikkoa ja toinen kouluviikko takana. Tässä kirjoituksessa kerron ensin Hollannista kotina ja tämän jälkeen koulusta (mitä nyt tähän asti olen kokenut). Tärkeä huomio! Rekisteröidy mahdollisimman nopeasti maahan, ollessasi yli 4 kuukautta voit saada sakot jos jätät väliin. Toinen tärkeämpi syy on BSN numero, joka toimii sosiaaliturvatunnuksen tavoin. Se helpottaa elämää erittäin paljon, sillä sen avulla saat aukaistua tilin, sovittua liittymäsopimuksia yms.

Hollanti asuinpaikkana:

Tähän asti olen ollut positiivisesti yllättynyt Hollannista kotina, liikenne kulkee pääosin hyvin (ruuhkia esiintyy henkilöautoilla), kaikkialla on puhdasta & kaunista, ihmiset osaavat erittäin hyvin englantia ja pyöräily on mahtavaa. Hinnatkin ovat alempia kuin koti Suomessa 🙂

Liikenne: Julkiset kulkevat hyvin, bussimatka kustantaa 1,50e tai voit ladata nimettömälle bussikortille haluamasi summan ja saada alennusta riippuen matkan pituudesta (henkilökohtaisella pääsee halvimmalla, mutta vaatii maahan rekisteröitymisestä saatavan sosiaaliturvatunnuksen). Busseilla on melkein jokapaikassa erityiset bussikaistat, jotka kulkevat tien sivussa erikseen muusta liikenteestä. Pysäkeillä on myös yleensä digitaalinen taulu, joka kertoo koska seuraava on tulossa ja lisää siihen +X arvion mikäli ollaan myöhässä aikataulusta. Junalla pääsee myös hyvin ympäriinsä, mutta en ole kuin kerran vielä päässyt koittamaan joten en sano siitä enempää.

Pyöräily on Hollannissa nro 1. ehdottomasti (mukaan lukien sähköpyörät, sähkö rollaattorit, skootterit, käsipyörät yms. kaikkea on tullut nähtyä). Pyörillä on jokapaikassa punaisella merkatut tiet, jotka kulkevat autotien reunassa. Pääasiassa mennään samaan suuntaan kuin Suomessa mentäisiin autolla, mutta kaksisuuntaisia väyliäkin on. Jalkakäytävällä pyöräilyä paheksutaan ja siitä ilmeisesti sakotetaan herkästi (myös pyörän varustelu on oltava kunnossa). Päivittäin näkyy kymmenittäin pyöräilijöitä ja pyörien parkit ovat aina aivan täynnä. Ilman pyörää ei täällä pärjää :).

Ruoka: Samankaltaista kuin kotona, koulussa ei ole tosin ruokalaa joten “kotiruokaa” ei tule syötyä juurikaan. Täällä tosin eri kulttuureja on reilusti enemmän kuin kotona sijainnin takia, joten löydät kaikkiin tarpeisiisi jotain. Itselleni paikallinen ruoka on maistunut hyvin.

Raha-asiat: Huokaus… Täällä maksaminen Nordean kortilla on ollut erittäin vaikeaa, vain muutama paikka on hyväksynyt joten olen mennyt suurimmaksi osaksi käteisellä. Rahaa on automaateista saanut tosin hyvin ja pienillä maksuilla (0,75e oli ainakin yhdessä). Hinnat ovat kuitenkin olleet hyvät ja Saksa on niin lähellä, että vieläkin halvemmalla pääsee suhteellisen helpolla. Joskus käteinenkään ei tosin auta, kävin tutustumassa punttisalilla ja heiltä tuli tiukka ei niin kauan kun minulla ei ole paikallista pankkitiliä (myös alle vuoden jäsenyyden hyväksyviä paikkoja on harvassa).

Asuminen: Pääasiassa kämppisten kanssa, koululta saa asunnon (425e/kk). Itse löysin ihan vain Facebook ryhmiä selaamalla kämpän 4 Saksalaisen kanssa. Hyvä huomio muuten, että täällä tulet törmäämään 50% Hollantilaisiin ja 50% Saksalaisiin. Kaikki tulevat Saksasta tänne opiskelemaan helpomman sisäänpääsyn takia. Näillä mailla on vielä kova kilpailuhenki toistensa kanssa, joten älä ainakaan mainitse jalkapalloa.

Koulu:

Koulu on keskustassa sijaitseva Saxion, joka on pienempi kaupungin kahdesta yliopistosta. Suurempi on Utwente. Koulu laitoksena on hyvin modernin oloinen, mutta yksi suuri puutos tuntuu olevan jokapaikassa: sähköpistokkeet. Läppärillä opiskellessa tämä tulee ärsyttämään monia. Päivät ovat onneksi suhteellisen lyhyitä (2-4h päivä, perjantai vapaa). Töitä tehdään siis pääasiassa kotona.

Mikko ja Heinze Havinga

Koulutus on jaettu kahteen osaan: Ensin käydään läpi luentoja, opetellaan teoriaa, käytännön töitä yms. ja toisella tehdään projekti ryhmätyönä. Ensimmäinen puolisko siis valmistaa toiseen.

Yksi koulukirja piti ostaa, mutta muuten mennään erilaisilla luennoilla ja softwarejen opettelulla. Ennen teknistä tietoa kaikesta kerron vielä itseäni hämmästyttäneen asian. Suurin osa opiskelijoista on jo koulutuksen aikana yritysten kanssa tekemisissä ja tekevät projekteja näille yhtiöille. Joka viikko meillä käy myös 1-2 yrityksen edustajaa luennoimassa eri aiheista ja kertomassa yrityksestään. Itse jo olen kovasti yrittämässä työharjoitteluun pääsyä yritykseen Info Topics, jossa käydään läpi dataa, tehdään ratkaisuja sen perusteella ja myydään nämä ratkaisut yrityksille (osoitetaan datalla miksi yrityksen pitäisi tehdä X asia).

Softwaret: Alteryx (datan käsittely) ja Tableau (visualisointi) pääasiassa. Muita käydään ohimennen läpi esim. Webscraper.io

Kurssit:

Conceptual & Technical Alteryx = Mitä big data on, Alteryxin käyttö, datan muuttaminen tiedoksi, data blending, datan siivoaminen, datan yhdistäminen yms.

Meaning & Value & Business cases = Mitä arvoa data antaa yritykselle, yritys esimerkkejä, kaikki dataan bisneksenä liittyvät asiat

Visual & Design: Visualisointi, estetiikka, graafinen suunnittelu, user interfaces, infographs.


Tähän asti olen pitänyt koulutuksesta erittäin paljon, hyvä sekoitus data analytiikkaa sekä business puolta. En tietenkään parin viikon jälkeen voi sanoa vielä kuinka hyvä loppujen lopuksi on, mutta tähän asti näyttää hyvältä.

Mikko Saleniuksen Thaimaan kuulumisia vol.1

Moi, olen ollut nyt 3 viikkoa Thaimaassa vaihdossa ensimmäisenä Datacenter ihmisenä (2. vuoden opiskelija) ja kerron nyt kokemuksistani tähän asti:

Ilmasto: Kuuma, Kuumempi, Kuumin (näin täällä ihan oikeasti sanotaan). Tällä hetkellä menossa kuuma joka on 28 – 36’C normaalisti. Ilma erittäin kosteaa ja suomalaiselle miehelle rankkaa. Juominen, aurinkorasva ja nesteytyksen seuraaminen ovat erittäin tärkeässä asemassa täällä

Mikko Thaimaassa

Ruoka: tulista tulista tulista. Toki täältä löytyy ei tulistakin ruokaa, mutta valikoima on selvästi suppeampi. Riisiä ja nuudeleita syödään jatkuvasti, mutta ruoka on halpaa (1-2e ateria). Ruuan saanti vaati myös totuttelua, sillä jokainen ateria syödään ravintolassa tai ostetaan mukaan kotia syötäväksi. Kadut pursuavat pieniä kojuja joista saa monenlaista ruokaa, mutta kannattaa muistaa olla varovainen koska jotkut ruuat näyttävät ensin hyvältä mutta voivat olla erittäin tulisia tai vatsasi ei ehkä heti tykkää kyseisestä ruuasta. Elintarvike virasto räjähtäisi nähdessään kaikkien ruokien olevan auringonpaisteessa aamusta iltaan ilman mitään jäähdytystä tai suojaa. Lämpimän ruaan saaminen on siis myös vähän haaste. 

Ihmiset: Ihmisiä on valtava määrä mikä oli shokki itselleni. Googlen päälle 6 miljoonan väkiluku on kuulemma vasta puolet Bangkokin ihmisistä kun otetaan lähiöt mukaan. Ruuhkat ovat todellisia sekä jalan että kulkuvälineillä. Ihmiset ovat kuitenkin ihan mukavia, mutta erittäin ujoja Farangeja (ulkomaalaisia) kohtaan joten älä masennu jos sinulle ei tulla puhumaan. Joillain alueilla puhutaan myös vähän Englantia mikä voi olla suuri haaste etenkin ruokaa ostaessa. Maa tunnetaan kuitenkin hymyjen maana joten pärjäät kyllä, kunhan kunnioitat kulttuuria etkä missään nimessä puhu kuninkaasta pahaa.

Kieli: Thaimaan kieli on hyvin vaikeaa ja aakkoset erittäin vaikeita muistaa. Äänen tasoja on paljon ja jokainen tarkoittaa eri asiaa. Oma suositukseni on etsiä ennen tänne tuloa netistä paikallisia kavereita (Thaifriendly, Thaicupid).

Koulu: Kasetsart University Bangkhen Campus on valtava. Ympäri kävely n. 8-10 kilometriä. En olisi ikinä uskonut näkeväni koulua jolla on oma ekosysteemi (pankit, ravintolat, ostari, sairaala, urheiluhalli, uinti radat yms yms.) Kannattaa käydä ajoissa tutustumassa ettet eksy koulun alkaessa. Opettele myös sekä tuloporttisi että määränpääsi nimet Thaiksi jotta voit käyttää moottoripyörä taxeja (alle 50 senttiä kerta kyyti) tai opettele käyttämään ilmaisia busseja.  

Koulutus: Tietokantoja, Softwaren devaamista, ohjelmointia, vähän businessta. MySQL ja Java ovat kovassa huudossa täällä. Opetus on hyvin teoria pohjaista luento tyyliä, ellet valitse käytännön kursseja itse. Jokainen vaihtari valitsee 6-8 kurssia ja näitä saa vaihtaa Helmikuun puoleen väliin saakka). Opetus on Englanniksi mikä on mukavaa, mutta ainakin itselleni Aasian aksenttiin tottuminen on oma haasteensa. Töitä täytyy tehdä kovasti vaikka kaverisi sanovatkin ettei kukaan opiskele kuin koe viikolla. Hypit kuitenkin kursseilla eri vuosikursseille sen sijaan että tekisit esim. pelkästään 2. vuoden opiskelijoiden kursseja. Itselleni opiskelu on tuottanut suuria haasteita, koska toisten osatessa jo hyvin perusteet ja vähän enemmän aloitan itse melkein nollilta monessa asiassa joten muista varautua!

Tässä nyt näin alkajaisiksi jotain infoa ja tunnelmia täältä 🙂 Palailen asiaan lukukauden mittaan.

– Mikko Salenius TTK14SD 

Harjoittelu ulkomailla Kalle Sirkesalo

Datacenter puolella useat jäävät harjoitteluun Suomeen ja kehittävät kykyjänsä niin-kuin Etelä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa, joten päätin itse testata omia kykyjäni ja lähteä ulkomaille harjoitteluun. Olen kolmannen vuoden opiskelija Kajaanin Ammattikorkeakoulussa datacenter-linjalla. Työskentelen tällä hetkellä Exit Games GmbH:lla.

Lähtö Saksaan tuli itselleni suhteellisena yllätyksenä, sillä en kiinnittänyt niin paljon huomiota maihin joihin hain vaan itse yrityksiin. Näin Exit Gamesin mielenkiintoisena harjoittelukohteena, sillä olin jo nähnyt kuinka hyvin heidän serveripäänsä toimi Critical Force Entertainmentillä. Hakuprosessi oli suhteellisen yksinkertainen ko. firmalla ei ollut haku päällä joten lähetin support-mailin. Maili ohjautui sitä kautta yrityksen johdolle, joka luki kyseisen hakemuksen ja pyysi minut Skype- haastatteluun seuraavana päivänä. Tämän haastattelun jälkeen oli jo paikka luvassa ja pientä palkkiotakin lupailtiin.

Paperityöt ulkomaille harjoittelua varten ovat itse asiassa helpommat, kuin Suomen sisälle mennessä. Papereissa ainut vaikea tapaus oli oikeastaan se, että olin ensimmäinen datacenter-puolelta ulkomaille harjoitteluun lähtenyt henkilö, joten kyseessä oli oppimisprosessi niin minulle kuin koordinaattorilleni. Loppujen lopuksi paperit saatiin täytettyä ja asiat alkoivat olemaan hyvin mallillaan.

Tämän jälkeen tulikin vastaan itseni yllättänyt ongelma. Asunnon saaminen Hampurista oli tuskallista, mikä oli yllätys itselleni. Oletin että asunto kyseisestä kaupungista olisi ollut huomattavasti helpompaa. Onneksi harjoittelupaikka auttoi lopulta asunnon saantiin, mikä johti mukavaan asuntoon rauhalliselta alueelta.

Hampurissa matkustus asunnolle oli erittäin helppoa johtuen metron selkeästä reitistä. Matka kävi yhdessä vaunussa alusta loppuun. Tässä kohtaa sain huomata eroja Saksan ja Suomen välillä. Lähes kaikki kaupat ovat kiinni Sunnuntaisin Saksassa. Suosittelen, että tähän ilmiöön varautuu. Toinen yllättävä tekijä itselleni oli, että kortti ei käy lähes missään. Kannattaa aina kantaa mukana käteistä. Suurin yllätys oli, kun paikallista seutukorttia ei voinut maksaa kortilla, vaan kyseinen kortti tarvitsi maksaa käteisellä (hintaa noin 100 euroa).

Hampuri on upea kaupunki ulkomuodoltaan. Suurin osa ympäristöstä on vihreää ja läheltä menee upea joki, jossa matkaa isoja laivoja. Junat tuntuvat matkaavan mukavasti ajallaan ja jalkapallon MM-voitto oli erittäin mukava kokea Saksassa. Ympäristö sekosi muutamaksi tunniksi aivan täysin.

Itselle kuitenkin täällä tärkeintä on tähän mennessä ollut harjoittelupaikka, joka on tuonut todella tervetullutta haastetta. Tehtävät ovat olleet mukavan vaihtelevia ja tehtäviin ei löydy yleensä suoraa vastausta, jolloin on pakko kehitellä omia vastauksia. Olen tähän mennessä joutunut kehittämään jo valmista koodia, kehittämään olemassa ollutta palvelua, siirtämään olemassa olevaa palvelua toiselle ohjelmointikielelle ja ennen kaikkea automatisoimaan servereitä. Viime aikoina suurin osa työstäni on pyörinyt Windows-servereiden automatisoinnin puolella. Mantrana on toiminut ”kaikki tapahtuu automaattisesti” ja sen eteen on tehty töitä. Suurin osa työstä on tapahtunut Powershell:in avulla, jonka ominaisuudet ovat tarpeeksi laajat lähes kaikkeen.

Lopuksi haluaisin kehottaa jokaista opiskelijaa hakemaan ulkomaille harjoitteluun. Kokemus on ehdottomasti testannut omia rajojani ja jopa hajottanut ne pariin kertaan. Jokainen kokemus on kehittänyt minua ammattilaisena huomattavasti. Harjoitteluani on jäljellä tällä hetkellä vähän yli puolet tuntien puolesta. Yleinen neuvo harjoitteluun hakiessa olisi, että aloittakaa paikan jahtaaminen puoli vuotta etukäteen. Jos vastausta ei kuulu, soittakaa perään ja lähettäkää lisää hakemuksia. Hylkäyksestä ei kannata pettyä, vaan ottaa se kehittävänä palautteena.

Datacenter suuntautumisvaihtoehdon ensimmäinen KV-harjoittelija