Mikko Salenius 14 ryhmän vaihto-opiskelija Hollanti Enschede Minor: Big Data
9.9.2016. Olen ollut nyt Hollannissa 3 viikkoa ja toinen kouluviikko takana. Tässä kirjoituksessa kerron ensin Hollannista kotina ja tämän jälkeen koulusta (mitä nyt tähän asti olen kokenut). Tärkeä huomio! Rekisteröidy mahdollisimman nopeasti maahan, ollessasi yli 4 kuukautta voit saada sakot jos jätät väliin. Toinen tärkeämpi syy on BSN numero, joka toimii sosiaaliturvatunnuksen tavoin. Se helpottaa elämää erittäin paljon, sillä sen avulla saat aukaistua tilin, sovittua liittymäsopimuksia yms.
Hollanti asuinpaikkana:
Tähän asti olen ollut positiivisesti yllättynyt Hollannista kotina, liikenne kulkee pääosin hyvin (ruuhkia esiintyy henkilöautoilla), kaikkialla on puhdasta & kaunista, ihmiset osaavat erittäin hyvin englantia ja pyöräily on mahtavaa. Hinnatkin ovat alempia kuin koti Suomessa 🙂
Liikenne: Julkiset kulkevat hyvin, bussimatka kustantaa 1,50e tai voit ladata nimettömälle bussikortille haluamasi summan ja saada alennusta riippuen matkan pituudesta (henkilökohtaisella pääsee halvimmalla, mutta vaatii maahan rekisteröitymisestä saatavan sosiaaliturvatunnuksen). Busseilla on melkein jokapaikassa erityiset bussikaistat, jotka kulkevat tien sivussa erikseen muusta liikenteestä. Pysäkeillä on myös yleensä digitaalinen taulu, joka kertoo koska seuraava on tulossa ja lisää siihen +X arvion mikäli ollaan myöhässä aikataulusta. Junalla pääsee myös hyvin ympäriinsä, mutta en ole kuin kerran vielä päässyt koittamaan joten en sano siitä enempää.
Pyöräily on Hollannissa nro 1. ehdottomasti (mukaan lukien sähköpyörät, sähkö rollaattorit, skootterit, käsipyörät yms. kaikkea on tullut nähtyä). Pyörillä on jokapaikassa punaisella merkatut tiet, jotka kulkevat autotien reunassa. Pääasiassa mennään samaan suuntaan kuin Suomessa mentäisiin autolla, mutta kaksisuuntaisia väyliäkin on. Jalkakäytävällä pyöräilyä paheksutaan ja siitä ilmeisesti sakotetaan herkästi (myös pyörän varustelu on oltava kunnossa). Päivittäin näkyy kymmenittäin pyöräilijöitä ja pyörien parkit ovat aina aivan täynnä. Ilman pyörää ei täällä pärjää :).
Ruoka: Samankaltaista kuin kotona, koulussa ei ole tosin ruokalaa joten “kotiruokaa” ei tule syötyä juurikaan. Täällä tosin eri kulttuureja on reilusti enemmän kuin kotona sijainnin takia, joten löydät kaikkiin tarpeisiisi jotain. Itselleni paikallinen ruoka on maistunut hyvin.
Raha-asiat: Huokaus… Täällä maksaminen Nordean kortilla on ollut erittäin vaikeaa, vain muutama paikka on hyväksynyt joten olen mennyt suurimmaksi osaksi käteisellä. Rahaa on automaateista saanut tosin hyvin ja pienillä maksuilla (0,75e oli ainakin yhdessä). Hinnat ovat kuitenkin olleet hyvät ja Saksa on niin lähellä, että vieläkin halvemmalla pääsee suhteellisen helpolla. Joskus käteinenkään ei tosin auta, kävin tutustumassa punttisalilla ja heiltä tuli tiukka ei niin kauan kun minulla ei ole paikallista pankkitiliä (myös alle vuoden jäsenyyden hyväksyviä paikkoja on harvassa).
Asuminen: Pääasiassa kämppisten kanssa, koululta saa asunnon (425e/kk). Itse löysin ihan vain Facebook ryhmiä selaamalla kämpän 4 Saksalaisen kanssa. Hyvä huomio muuten, että täällä tulet törmäämään 50% Hollantilaisiin ja 50% Saksalaisiin. Kaikki tulevat Saksasta tänne opiskelemaan helpomman sisäänpääsyn takia. Näillä mailla on vielä kova kilpailuhenki toistensa kanssa, joten älä ainakaan mainitse jalkapalloa.
Koulu:
Koulu on keskustassa sijaitseva Saxion, joka on pienempi kaupungin kahdesta yliopistosta. Suurempi on Utwente. Koulu laitoksena on hyvin modernin oloinen, mutta yksi suuri puutos tuntuu olevan jokapaikassa: sähköpistokkeet. Läppärillä opiskellessa tämä tulee ärsyttämään monia. Päivät ovat onneksi suhteellisen lyhyitä (2-4h päivä, perjantai vapaa). Töitä tehdään siis pääasiassa kotona.
Mikko ja Heinze Havinga
Koulutus on jaettu kahteen osaan: Ensin käydään läpi luentoja, opetellaan teoriaa, käytännön töitä yms. ja toisella tehdään projekti ryhmätyönä. Ensimmäinen puolisko siis valmistaa toiseen.
Yksi koulukirja piti ostaa, mutta muuten mennään erilaisilla luennoilla ja softwarejen opettelulla. Ennen teknistä tietoa kaikesta kerron vielä itseäni hämmästyttäneen asian. Suurin osa opiskelijoista on jo koulutuksen aikana yritysten kanssa tekemisissä ja tekevät projekteja näille yhtiöille. Joka viikko meillä käy myös 1-2 yrityksen edustajaa luennoimassa eri aiheista ja kertomassa yrityksestään. Itse jo olen kovasti yrittämässä työharjoitteluun pääsyä yritykseen Info Topics, jossa käydään läpi dataa, tehdään ratkaisuja sen perusteella ja myydään nämä ratkaisut yrityksille (osoitetaan datalla miksi yrityksen pitäisi tehdä X asia).
Softwaret: Alteryx (datan käsittely) ja Tableau (visualisointi) pääasiassa. Muita käydään ohimennen läpi esim. Webscraper.io
Kurssit:
Conceptual & Technical Alteryx = Mitä big data on, Alteryxin käyttö, datan muuttaminen tiedoksi, data blending, datan siivoaminen, datan yhdistäminen yms.
Meaning & Value & Business cases = Mitä arvoa data antaa yritykselle, yritys esimerkkejä, kaikki dataan bisneksenä liittyvät asiat
Visual & Design: Visualisointi, estetiikka, graafinen suunnittelu, user interfaces, infographs.
Tähän asti olen pitänyt koulutuksesta erittäin paljon, hyvä sekoitus data analytiikkaa sekä business puolta. En tietenkään parin viikon jälkeen voi sanoa vielä kuinka hyvä loppujen lopuksi on, mutta tähän asti näyttää hyvältä.