Paulan tarina

Ennen Kajaaniin tuloa olin kolmisen vuotta töissä suorittavalla tasolla Etelä-Suomessa. Töissä ollessani heräsi motivaatio kouluttautua uudelleen. Minulla oli mielessä monta eri koulutusvaihtoehtoa, mutta tutustumisien jälkeen mikään niistä ei kuitenkaan tuntunut omalta. Olen aina ollut omien sanojeni mukaan nörtti. Tietotekniikka ja teknologia ovat aina olleet mukana harrastuksissa niiden monissa eri muodoissa. Datanomin paperitkin oli jo takataskussa. Luonnollinen jatkumo kaikkeen tähän oli siis tietojenkäsittelyn korkeakoulututkinto.

Lähdin opiskelemaan Kajaanin ammattikorkeakouluun avoimin mielin. En oikeastaan miettinyt sen syvällisemmin, mitä olin oikeasti menossa opiskelemaan. Kun lopulta oli aika valita mihin opintoihin suuntautuu, oma valintani oli täysin selvä. Koko syksyn kestäneen harkinnan jälkeen päätin suuntautua tietojärjestelmien ylläpitoon, joka nykyisin tunnetaan Datacenter-koulutuksena. Mielestäni se on ollut yksi parhaimmista “peliliikkeistä”, mitä olen tehnyt.

Datacenter-koulutus on avannut minulle monia ovia työelämään. Olen ollut Kajaanin ammattikorkeakoulun kautta mukana erilaisissa projekteissa, joita on tehty paikallisille tahoille. Projektit ovat olleet täysin opiskelijavetoisia. Parasta antia mielestäni projekteissa on ollut se, että on päässyt niin sanotusti kentälle. Olen päässyt olemaan vuorovaikutuksessa asiakkaiden, myyjien ja kaikkien muiden projektin osapuolten kanssa. Wikipediasta et tätä kokemusta saa! Sosiaalisuutta ja verkostoitumista ei voi kyllin korostaa työelämässä. Koulussa olenkin päässyt tutustumaan mahtaviin tyyppeihin, jotka varmasti tulevat olemaan kavereitani vielä koulusta valmistumisen jälkeenkin.

Kirjoitushetkellä olen työharjoittelussa helsinkiläisessä IT-alan yrityksessä nimeltä ICT-Verstas. Olen päässyt tekemään ja kokemaan työharjoittelussa asioita monelta eri tasolta. Olen tehnyt hommia ruohonjuuritasolla ja päässyt mukaan projekteihin, jotka tulevat olemaan monilla yrityksillä tulevaisuutta. Mainittakoon myös, että olen harjoittelussa päässyt suorittamaan sertifikaatteja, jotka ovat varmasti olleet hyödyllisiä sekä työharjoittelupaikalle että itselleni. Harva opiskelija kävelee ulos opinahjosta ”Certified Professional” -paperit kädessä, mutta kovalla työllä pääsee tällaisiin tuloksiin. Tulevan opinnäytetyön aihekin löytyi helposti harjoittelupaikasta.

Paljon asioita on kehittynyt siitä, kun aloitin Datacenter-opinnot. Opintojen sisältö tukee entistä enemmän työelämän tarpeita ja mahdollisuus suorittaa sertifikaatteja on todella ainutlaatuista. Toivon, että Kajaanin ammattikorkeakoulu jatkaa samalla rohkealla linjalla mitä tulee yhteistyöhön paikallisten organisaatioiden kanssa. Voimme oppia toisiltamme vielä paljon.

Olen nähnyt itseni kasvavan kohti asiantuntijuutta. En kuitenkaan väitä, että olisin täysin valmis astumaan veteraanien pelikenkiin valmistuessani. Mutta olen täysin varma, että minua ei pidetä hetkeäkään vaihtopenkillä tulevaisuuden pelikentillä!

Paula Kivistö

Datacentres Invest Forum -tapahtuma Kajaanissa 24.-25.10.2012Datacentres Invest Forum in Kajaani 24.-25.10.2012

Uniikki pohjoismaisia datakeskusratkaisuja käsittelevä foorumi kutsuu sijoittajat, datakeskustoimijat sekä datakeskustoimintonsa ulkoistavat yritykset yhteen käsittelemään alan kehitystä. Kuinka Pohjoismaista on tullut kansainvälinen suuri datakeskustoimintojen keskus ja mihin kehitys on menossa?

Tapahtuman yhteydessä järjestetään opiskelijaluento Kajaanin amk:n opiskelijoille.

Nikon tarina

Kajaanin AMK:sta töihin: Niko Mourujärvi

Muistan kun aloitin opintoni Kajaanin ammattikorkeakoulussa. En ollut aivan varma mihin olin menossa tai mitä tahdoin elämältäni, olin vain päätynyt tietojenkäsittelyyn koska se vaikutti kiinnostavalta. Kolme ja puoli vuotta myöhemmin kävelin ulos samasta oppilaitoksesta tradenomin paperit mukanani, suuntautumisena tietojenkäsittely ja tietojärjestelmien ylläpito, nykyinen datacenter-koulutus siis. Opintojen aikana minulle aukesi aivan uusi maailma nykyisen tietoyhteiskunnan parissa. Rohkea linjaus jonka otimme jo opintojen alkupuoliskolla lähteä opiskelemaan virtualisointi-teknologiaa johti siihen, että tänä päivänä Kajaanin ammattikorkeakoulun tietojenkäsittely on Suomen kärkeä.

Minun polkuni kulki hyvin pitkälle samoja linjoja kanssaopiskelijoideni kanssa. Poikkeuksena lienee aktiivisuuteni opiskelijakunta-toiminnassa. Tulihan noita hommia tehtyä aina vertaistuutoroinnista AMK:n hallituspestiin. Tämä aktiivi-toiminta yhdistettynä korkeatasoiseen opetukseen johtivat siihen, että valmistuin täysin aikataulussa ja mukaani sain täydet valmiudet kohdata ulkona odottava suuri maailma.

Olen siinä suhteessa onnellisessa asemassa, että pääsin suoraan töihin koulusta. IT-alalla tämä ei toki ole mitenkään tavatonta, sillä tarve varsinkin tietojärjestelmien osaamisesta on huutava. Toki omalla aktiivisuudellanikin oli osansa nykyisen työnantajan leipiin päätymisessä, mutta ilman KAMK:n vahvaa yhteistyöverkostoa en usko, että tämä paikka olisi ollut minulle avoinna.

Nykyinen työni on IT-alan teknisessä myynnissä. Työtehtäviini kuuluu erilaiset myyntiä tukevat tekniset tehtävät, kuten asiakkaan tarpeiden kartoitus ja tarjottavien teknisten ratkaisujen löytäminen. Lisäksi suoritan työni sivussa sertifikaatteja eri suuntauksilta kuten EMC:n talletusjärjestelmistä ja VMWaren virtualisoinnista. Nämä sertifikaatit ovat IT-alalla rahan arvoisia todistuksia osaamisesta ja siksi onkin hyvä, että sain KAMK:sta valmiudet lähteä työelämään näitä suorittamaan.

Voin sanoa, että hetkeäkään en ole katunut valintaani opintojeni suhteen. Kaikille mahdollisille hakijoille tahdonkin suositella hakeutumista KAMK:n tietojenkäsittelyn linjalle. Elämä ja tulevaisuus ovat sitä, mitä itse siitä teemme!

Niko Mourujärvi, Kajaanin AMK