StruxureWare & Thingspeak, Labran Monitorointi seuravaalle tasolle

Tuukka Vikki, KAT13J työharjoittelija

Monitorointi on olennainen sana nykypäivän konesaleissa. Tämä on huomioitu myös meidän konesalissa rakentamalla Thingspeak – anturijärjestelmä yhteistyössä insinööripuolen kanssa, sekä ottamalla käyttöön Schneider Elecrticin StruxureWare – hallintaohjelmisto.

Jussi Kankaisto, Schneider Electric kasvihuoneellamme

Jussi Kankaisto, Schneider Electric kasvihuoneellamme

Data Centers Segment Leader Jussi Kankaisto Schneider Electriciltä kävi 11.4.2016 tutustumassa ohjelmiston käyttöönottoomme sekä monitoroitavaan kasvihuoneympäristöömme.

Thingspeakin raportti Räkki 1:stä

Thingspeakin raportti Räkki 1:stä

Thingspeak on järjestelmä, joka käyttää hyödykseen liitettyjä antureita, ja lähettää niistä saadut tiedot internetin yli luettavaksi. DC-labran Thingspeak on rakennettu Arduino tietokoneen päälle, joka mittaa tehonkulutuksen ja lämpötilan. Jo näillä tiedoilla tiedämme, että esimerkiksi ilmastointia voisi vähentää konesalissa huomattavasti.

 

StruxureWaren tulkinta konesalistamme

StruxureWaren tulkinta konesalistamme

StruxureWare otettiin käyttöön DC-labrassa hiihtoloman aikana. Siitä lähtien konesaliamme on rakennettu StruxureWaren mallinnusympäristöön. Kuten vieressä olevasta kuvasta voi huomata, mallinnus ei ole pelkästään labran palvelimille tai laitteistolle. Mallinuksella pyritään saamaan konesalin kaikki tiedot oikeina, jotta myöhemmin voidaan tehdä mahdollisimman tarkkoja arviointeja, esimerkiksi minimi- ja maksimiarvoja virransyötöstä ja viilennyksen tehokkuudesta.

Saattaa herätä kysymys, miksi meillä on molemmat ohjelmistot käytössä konesalissa, jos ne tekevät samaa asiaa? Vastaus on, että ne eivät ole aivan samanlaisia ohjelmia. Thingspeak erikoistuu eritysesti anturitietojen keräämiseen, analysointiin ja visualisointiin. StruxureWaren erikoisuus on laskea, dokumentoida ja suunnitella yhteensopivuuksia konesalin komponenteille. StruxureWarella siis tehdään arvio ja suunnittelu, ja Thingspeak antaa sitten sen tarkan arvon.

DevOps2016 -tapahtuma 11.-12.4.2016

Sofia Korhonen, Tony Fahler, Aarni Korhonen & Iiro Kuitunen TTK15D

Oltiin neljän hengen iskuryhmällä Eficoden järjestämässä DevOps2016 tapahtumassa Helsingissä. Meillä ei alustavasti ollut mitään selkeää kuvaa mitä termi devops pitää sisällään. Tämä epäkohta tuli korjattua kahden Messukeskuksessa viettämämme päivän aikana. Puhujina oli eri teollisuuden alojen edustajia ympäri maailman aina IBM Kiinan edustajasta Suomen Osuuspankin edustajaan. Jokainen jakoi omia kokemuksiaan ja ratkaisujaan devopsin parissa.DevOPsissa

Lauantaina pääsimme puolella porukalla vierailemaan Eficoden Pasilan toimistolla. Iltapäivä alkoi lyhyellä koulutuksella Eficoden toiminnoista, työkaluista ja työtavoista. Saimme hyvää tietoa siitä mihin meidän kannattaa keskittyä DC opinnoissamme. Linuxin opettelua, verkkoja ja virtualisointia painotettiin paljon. Oli mahtavaa kuulla entisiltä KAJAK DC:n opiskelijoilta vinkkejä työnhakuun ja opintoihin.

Maanantain aiheet olivat kaikki varsin business painotteisia. Tämä sopi meille, koska saimme näin hyvän kuvan siitä mitä termillä devops tarkoitetaan. Jos heti alkuun olisimme joutuneet tarkan teknisen tiedon alle, niin uskon että olisi tavaraa mennyt yli hilseen enemmän kuin nyt meni. Oli mielenkiintoista oppia kuinka eri prosesseja voidaan automatisoida erinäisissä töissä. Iltasella olikin sitten vuorossa verkostoitumistilaisuus Warrior Cafessa. Siellä sitten hipsteri-ipat kädessä pyrimme luomaan kontakteja.

Toisen päivän anti oli huomattavasti teknisempää. Koska olimme jo saaneet pienen ruohonjuuritason ymmärryksen devopsista, niin pysyimme jotakuinkin puhujien asioista kärryillä. Uusina asioina tuli containerit, joista saunalla olikin ollut todella paljon puhetta. Näiden avulla prosessien automatisointi helpottuu huomattavasti.

Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli erittäin mukava ja opimme paljon. Suuret kiitokset Eficodelle järjestämisestä ja KAMKille matkan mahdollistamisesta. Toivottavasti pääsemme osallistumaan myös ensi vuonna.

Datalouhintakoulutus alkaa 13.4.2016

Toteutamme yhteistyössä CSC:n kanssa datalouhintakoulutuksen, joka on osa opiskdatalouhintakoulutuselijoiden vapaavalintaisia opintoja. Kyseessä on 7-9 päivän asiantuntijaluentosarja ja lisäksi koulutukseen liittyy tehtäviä, jotka toteutetaan omassa konesalissamme. Koulutuspäivien luennot tulevat CSC:n asiantuntijoilta ja ensimmäinen kerta järjestetään ke 13.4.2016 Taito2:n auditoriossa klo 8.30 alkaen. Päivän aiheena on ”Introduction to data science” ja päivän vetää Seija Sirkiä CSC:ltä.

Koulutuksen muut päivät pidetään syksyllä 2016 ja koulutus päättyy ennen vuoden loppua. Tässä datalouhintakoulutuksen alustava ohjelma: datalouhintakoulutus_esite