Tapaus Bull (15.-16.3.2022)

Tapaus Bull (15. – 16.3.2022)

Yhteistyössä Atoksen kanssa toteutimme datacenter-opiskelijoiden kera supertietokone Bullin purkamis- ja kasausprojektin. Atokselta KAMK:n tiloihin lahjoituksena saatu supertietokone Bull sijaitsee kampuksella Taito1 rakennuksen kahvilan välittömässä läheisyydessä, missä sitä voikin ihailla lasisen seinän takaa.

Purkamisprojekti toteutettiin Atoksen työntekijöiden kanssa yhteistyönä, ja paikalle oli saapunut myös Atoksen maajohtaja Janne Ahonen kahden Kajaanin toimipisteen työntekijän kera.

Tiistaipäivä lähti liikkeelle yleisellä infolla ja nostimme purun kunniaksi KajakDC-lipun salkoon. Lipun noston jälkeen oli vuorossa tärkeä Atoksen tarjoama kahvihetki, jotta ajatus saatiin kuntoon. Kahvittelun ja lipunnoston jälkeen suoritimme työnjaon ja opiskelijat pääsivät DC-opetusympäristöstä käsin sammuttamaan purettavan laitteiston. Etänä tapahtunut laitteiston sammuttelu onnistui työntekijämme Huliksen (Juha Hauhia) johdolla nopeaan ja kohta opiskelijat olivatkin jo purkamassa laitteistoa kuvauspaikalle. Purusta toteutettiin koulumme työntekijän Juho Salmisen avustuksella timelaps-video, joka tullaan julkaisemaan lähiaikoina sivuillamme. Laitekaapin lisäksi Bullin johdotus purettiin siistimistä varten. Aivan kaikkea rautaa ei laitekaapista irroitettu, vaan oleelliset palvelinyksiköt ja johdotus. Ei ollut kahden päivän projektin puitteissa järkevää purkaa esimerkiksi sähkönsyöttöä, jäähdytykseen liittyvää laitteistoa tai painavia palvelinyksiköiden kehikoita. Tosin yksi kehikko poistettiin opetusmielessä, jotta jokainen sai testata parin kanssa, miten paljon kehikko painaakaan.

Keskiviikko lähti tiistain tapaan kahvihetkellä käyntiin, minkä Atos tarjosi opiskelijoille. Keskiviikkopäivä oli laitteiden kasauspäivä ja samalla siivottiin laitekaapin johdotus kuntoon, sekä päivitettiin dokumentointi tarroilla. Jokainen opiskelijaryhmä sai yhden chassiksen selvitelläkseen, sekä siinä kiinni olleet johdot. Kun laitteisto ja johdot oli asennettu takaisin, oli vuorossa vielä asetusten päivittäminen. Etänä DC-labrasta Huliksen johdolla opiskelijat pääsivät vielä päivän päätteeksi muuttamaan jokaisen palvelinyksikön salasanat sekä chassiksen asetukset.

Projekti onnistui suunnitellusti ja jo noin klo 14 aikaan keskiviikkona kaikki laitteisto oli fyysisesti asennettuna takaisin paikoilleen laitekaappiin, sekä johdot selvitettyinä uusien nimitarrojen kera. Opiskelijat saivat projektista hyvin tietoa supertietokoneen rakenteesta ja saivat tietoa, miten laitteistoa hallitaan etänä. Supertietokone Bullia jäähdytetään nesteellä, joten jäähdytysratkaisun suhteen tapahtui myös oppia.

 

 

OPISKELIJAN NÄKEMYS ASENNUKSESTA

Aloitimme varhaisen aamumme kello kahdeksalta tapaamalla DC-labrassa. Paikalla olivat kaikki oleelliset opettajamme, tekijämiehet Tuomo sekä Hulis, suurin osa 2-vuosikurssilaisista ja myös innokkaimmat 1-vuosikurssilaiset.

Paikalle oli saapunut myös arvoisia vieraita, kuten Atos yrityksen Suomen ja Baltian maajohtaja, Janne Ahonen. Lisäksi molemmat Kajaanissa työskentelevät Atoksen työntekijät Ville ja Matti. Janne ja työntekijät esittelivät itsensä ja kertoivat meille paljon positiivisia asioita. He kannustivat hakemaan heti valmistumisen jälkeen Atokselle töihin.

Alkupuheiden jälkeen suuntasimme yläkertaan ja parvekkeelle, jossa suoritimme ylpeydellemme tärkeän Datacenter perinteen. Nostimme tämän erikoisen päivän kunniaksi mahtavan Datacenter lippumme salkoon. Kevätaurinko lämmitti ja paistoi kirkkaasti, kun katsoimme uljasta lippuamme koulurakennuksen korkeimmassa kohdassa. Lipun noston jälkeen menimme alakerran kahvioon, jossa joimme kahvit ja söimme valtavat korvapuustit Jannen piikkiin. Ne korvapuustit olivat erinomaisia.

Palasimme labraan ja jakauduimme työpareiksi. Ensimmäiseksi suljimme tietokoneilla etänä chassikset ja bleidit sekä vesikierron Bullin jäähdytysjärjestelmästä. Seuraavaksi menimme koko poppoolla kahvion läpi takahuoneeseen, jossa Bull supertietokone sijaitsee. Bullin konehuoneeseen mahtui kerrallaan, miellyttävässä asennossa noin neljä henkilöä, joten cafeteria oli seuraavat 2 päivää täynnä odottelevia datacenter ukkoja. Irrotimme yhteensä 50 bleidiä Bullin ensimmäisestä Rackistä ja kannoimme ne yksitellen alakerran luokkatilaan.

Luokkatilassa markkinointitiimi (Juho) otti vielä kuvat päällekkäin kasatuista bleideistä. Lähdimme takaisin labraan ja juuri kun olimme lopettamassa päivän ja lähtemässä kotiin, päätettiin vielä ottaa viimeiset kuvat bleideistä, nyt myös virtajohdot mukana kuvassa.

Toisena päivänä vuorossa oli käytännössä sama rumba, mutta käänteisessä järjestyksessä. Takaisin kasaaminen sujui jo huomattavasti luontevammin. Toisen päivän loppumetreillä saimme vaihtaa ainoan hajonneen osan, eli RJ45 liittimen. Lopussa kun käynnistimme bleidit, teimme myös havainnon, että eräs Chassis oli ollut talviunilla helmikuusta 2018 lähtien, eli se ei ole ollut käynnissä neljään vuoteen.

Mitä opimme tästä projektista? Opimme, että elementtien irrottelussa täytyy aina olla tarkka ja varovainen. Osat menevät helposti rikki. Tärkein asia kuitenkin oli dokumentaatio. Se on kaiken A ja O. Hyvin tehty dokumentaatio säästää 50% ajasta seuraavalla purku kerralla.

-Eemil Myllykoski (TTK21SD)