Orbis vierailulla Kajaanissa

Autoa olivat esittelemässä Heikki Saukko (vas.) ja Sami Niiranen.


Orbiksen näyttelyauto vieraili Renforsin rannassa 11.6.2019. Esittelijöinä toimivat Heikki Saukko sekä Sami Niiranen. Data center opiskelijamme kävivät tutustumassa näyttelyautoon, jonne oli koottu kattavasti liittimiä ja kaapelointiratkaisuja erilaisia ympäristöjä ja käyttäjiä ajatellen.

Orbis on suomalainen perheyritys, jossa työskentelee noin 50 henkeä. Yritys tarjoaa tietoliikennekaapelointia sekä infra ratkaisuja muun muassa mobiilioperaattoreille, datakeskuksiin ja puolustusvoimille. Suomen lisäksi toimintaa myös Virossa, jossa valmistetaan kaapeleita ja liittimiä asiakkaan tarpeiden mukaan sekä Venäjällä Moskovassa, jossa toimii pieni myyntiyritys.

Nyt näytillä ollut auto on rakennettu yrityksen tänä vuonna olevan 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Haastatellun myyntijohtajan, Heikki Saukon mukaan auton myötä yrityksen tuotteiden esittely asiakkaille onnistuu kattavammin ja näkyvämmin hyvin varustellun auton avulla.

Data center -opiskelijat tutustuivat Orbiksen tuotteisiin.

Auto tullaan pitämään Orbiksen käytössä tulevaisuudessakin, sillä se tuonut jo nyt hyvin näkyvyyttä ympäri Suomen ajettavan Road Show’n myötä. Myös opiskelijamme olivat hyvin kiinnostuneita autossa esillä olevista tuotteista. Kiinnostusta herätti muun muassa mittauslaite, joka mittasi kuidun pituuden, vaimennuksen sekä sen mahdolliset viat.  


Kysyimme myös Heikki Saukolta, miten datakeskukset tulevat kehittymään tulevaisuudessa ja millaisiin ratkaisuihin ollaan menossa. Orbis on mukana EU-rahoitteisessa, kolmen vuoden projektissa, jossa tarkoituksena on kehittää autonominen datakeskus. Mukana on kanadalaisten ja ruotsalaisten yritysten lisäksi myös suomalaisia yrityksiä, kuten Granlund sekä kW-set. Granlund on kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntiakonserni, joka on toteuttanut mm. Helsingissä Telian suomen suurimman avoimen datakeskuksen rakentamisen. kW-set on vuorostaan varavoimaan erikoistunut yritys, joka keskittyy varavoimakoneisiin ja niiden ympärille kehitettyihin palveluihin kuten esimerkiksi kontteihin, jäähdytysilmanvaihtoon ja sähköautomaatioon. 

Heikki Saukko esittelemässä kaapleiden liittimiä.

 

Projektin tavoitteena on kehittää autonomiaa datakeskuksissa jota tarvitaan mm. Edge-datakeskuksissa, jotka mahdollistavat pienemmän latenssin esimerkiksi itseohjautuvien autojen puitteessa. Haasteena datakeskusten kehityksessä tulee olemaan Saukon mukaan energiatehokkuus. Nykyisellään datakeskukset syövät jo arvioiden mukaan 5-10% maailman sähköntuotannosta. Tämä tulee arvioiden mukaan tuplaantumaan tai jopa kolminkertaistumaan seuraavan 10 vuoden aikana.

Orbis näyttelyauto tullaan ehkä näkemään Kajaanissa uudelleen tänä syksynä järjestettävässä DC-Hackathon tapahtumassa.  

Lisätietoa autosta kerrotaan Orbis Oy:n julkaisemassa Youtube -videossa.

 

Datalouhintakoulutus ja Hackathon tapahtuma koulullamme 28.9. – 1.10.2017

Kajak DC ja CSC järjestävät yhdessä kaksi päiväisen datalouhintakoulutuksen torstaina 28.9.2017 alkaen ja sen yhteydessä data hackathon tapahtuman saman viikon viikonloppuna. Koulutukseen ja hackathoniin on kaikilla opiskelijoillamme mahdollisuus osallistua. Tapahtuma on ilmainen ja viikonlopun hackathon osuuteen CSC on luvannut sponsoroida pientä purtavaa osallistujille.

Mukana tapahtumassa ovat CSC:n asiantuntijat Seija Sirkiä, Jyry Suvilehto ja Aleksi Kallio – joten luvassa on varsin kattava asiantuntijaverkosto käytettävissänne. Alla vielä Seijan terveiset itse tapahtumaan liittyen:

”Visualisointi ja eksploratiivinen data-analyysi -kurssi jakaantuu kahteen osaan, joita ei kuitenkaan aivan voi erottaa toisistaan. Alkupuolella keskitymme enemmän tekniikkaan: mitä grafiikkatyyppejä on olemassa, minkälaiseen dataan ne soveltuvat ja miten niitä käytännössä tuotetaan. Loppupuolella tavoittelemme korkeammalle: miten visualisoinnilla kerrotaan data-aiheisia tarinoita, ja miten se tehdään hyvin. Aihepiiri ei taivu helposti ulkoaopeteltaviksi ”tee näin – älä tee näin” -listoiksi. Siksi tällä kurssilla on erityisen tärkeää ottaa itse vastuu tavoitteista, ja haastaa opettajat avuksi: mitä haluan oppia, mihin tätä taitoa käyttäisin?

Käytämme paljon R-kielen ggplot2-pakettia ja esimerkkidatoja, mutta aiempi R-kokemus ei ole välttämätön. Kirjastosta on olemassa rajoitettu versio myös Pythonille. Käytämme CSC:n Notebooks-ympäristöä, joten asennuksia omalle koneelle ei välttämättä tarvita.”

Tervetuloa mukaan!

Code-Q vierailulla Kajak DC:llä ja amk:lla

Tänään 5.5. Koivuniemen Tapio Code-Q:lta saapui vieraaksemme Kajaanin ammattikorkeakoululle. Tarkoituksenamme oli hiukan hahmotella, että kuinka voisimme istuttaa heidän tuotteensa

Code-Q

osaksi opetustamme ja TKI toimintaamme. Palaverimme alkoi yleisen esittelyn ja kahvittelun merkeissä nettikahviossa, tuttavallisemmin Irman baarissa. Tapion edustama yritys Code-Q keskittyy puheentunnistamiseen. AMK:lta paikalla olivat Joona Tolonen, Eero Huusko ja Tanja Korhonen. Lisäksi projektityöntekijät Antero juutinen ja Mikko Koskela olivat myös mukana.

Kahvittelun jälkeen suunnistimme tutustumaan koulun eri laboratorioihin. Älykkäät järjestelmät, VR First ja Data center -laboratoriot, sekä siellä työskentelevät opiskelijat inspiroivat välittömästi useita käytönnönläheisiä ideoita mahdolliselle yhteistyölle. Etenkin yleisesti terveyden- ja kotihoitoon keskittyvät projektit sekä järjestelmät, kuten ”Vanhusvahti™”, hyötyisivät paljon puheella ohjattavasta käyttöliittymärajapinnasta.

Code-Q:n toteuttama puheentunnistus tukee erityisesti suomen kieltä ja on saatavissa niin paikallisesti, esimerkiksi puhelimessa toimivana tai monimutkaisempien tunnistustehtävien edessä palvelinkoneiden tehostamana, joten se sopii useaan eri tarkoitukseen ja järjestelmään. Kun puheentunnistus ja siihen liittyvä muu infrastruktuuri on kotimaisen yrityksen tuottama sekä mahdollisesti asiakkaan omassa hallinnassa, tiedetään aina missä ja kenellä tieto on. Kun yritys tai toimija hallinnoi itse koko ketjun, niin silloin ei tarvitse huolehtia mahdollisesti arkaluontoisen tiedon vuotamisesta vääriin käsiin.

Code-Q:n teknologia voisi tarjota mielenkiintoisia oppimiskokemuksia niin asiakassovelluksissa (kuten peleissä) kuin palvelinympäristöjen (varsinainen puheentunnistus) parissa. Tavoitteenamme onkin integroida TKI- ja opetustoimintaan Code-Q:n teknologiaa ja saada esimerkiksi heidän palvelinratkaisunsa osaksi DC-labrasta tarjottavia palveluja. Näin opiskelijat pääsevät puheentunnistukseen ja siihen liittyvän tiedonkäsittelyn koko ketjuun käsiksi, eikä heidän tarvitse tyytyä pelkästään Googlen tai Applen suljettuihin ratkaisuihin.