KAMK Gamefest on kuollut – eläköön DC-LAN!

Onnistuneen Kamk gamefestin järjestelyn jälkeen TTK21SD -ryhmä teki linjaavan päätöksen: jatkossa tapahtuma kulkee nimellä DC-LAN. Uuden tapahtuman järjestely noudattaa kuitenkin tuttua polkua ja apuna seuraavalle ryhmälle on päivitetty järjestäjän käsikirja.

Kiitokset vielä koko dc-ryhmälle hyvistä järjestelyistä ja onnea tulevalle ryhmälle!

KAMK Gamefest 2022

TTK21SD:n opiskelijat olivat innokkaana mukana KAMK GameFestin järjestämisessä pitkän tauon jälkeen, kun perinnetapahtuma otettiin puheenaiheeksi maaliskuussa. Suunnitteluun ja rupatteluun ruvettiin jo oppituntia seuraavalla kahvitauolla. Huomattiin nopeasti, että vaikka hommaa olisikin paljon, oli kasassa asianosaavaa ja reipasta porukkaa. Tänä vuonna perinteestä poiketen, tapahtuman järjestämisessä oli mukana myös KAMK.GG ja Kamkin eSports– business puolen opiskelijat. 

Lanien tulisi olla vähintään vuorokauden pituiset ja konepaikkoja oli edellisinä vuosina n. 80 kappaletta. TAITO 2:en liikuntasaliin suunniteltiin arvioidun osallistujamäärän mukainen pöytäjärjestely, sähkötys ja verkotus. Tänä vuonna laneilla myytiin myös vuokrakonepaikkoja, jotka osoittautuivat erittäin suosituiksi. Tapahtumatilan rakentaminen aloitettiin 5.5. kaksi vuorokautta ennen tapahtumaa.

Tapahtuma alkoi suunnitellusti 7.5. klo 12:00. Verkotus oli hoidettu erinomaisesti, eikä se pahemmin kyykännyt tapahtuman aikana. Tapahtuman CS:GO– turnaus myöhästyi aikataulusta tunnilla teknisten ongelmien vuoksi, mutta onnistui lopulta suunnitellusti. Jotkut harmittelivat, kuinka mainostettu simracing ei ollutkaan osa tapahtumaa. Laneilla pelattiin pääasiassa CS:GO:taValoranttia ja League of Legendsia. Loppujen lopuksi tapahtuma oli onnistunut ja kävijämäärä oli joidenkin lähteitten mukaan KGF:n historian suurin.

Luka Brännlund TTK21SD

EYOF Vuokatti 20.-25.3.2022

Saimme pyynnön osallistua IT-tuen talkoolaisina Vuokatissa järjestettäviin European Youth Olympic Festivaleihin ja meitä lopulta osallistuikin 8; kakkosvuoden dc-ukot Anton, Juho, Miika, Tarvo ja Tuomas, sekä ykkösvuoden dc-ukot Ville, Eemil ja Hanna. IT-tuen päätyyppinä EYOF Vuokatissa toimi Pertti Erkkilä, joka meitä opasti ja delegoi tehtäviä, joita suoritettiin viikon aikana. Talkooviikkomme alkoi sunnuntaina 20.3. Päivän aikana tutustuimme alueeseen ja Pertti näytti meille missä reitittimet sijaitsevat. Saimme myös talkoolaisina EYOF Vuokatin pipon, T-paidan ja takin. Talkoolaiset kulkivat bussikyydityksellä Vuokattiin, sekä halutessaan sai päivittäin nauttia aamiaisen, lounaan ja päivällisen.

Viikon aikana IT-tuen tehtäviä oli mm.

– Päivittää ruokalan näyttöihin ruokalistat ja varmistaa päivittäin, että näytöt ovat päällä ja näkyy oikea ruokalista.

– WLAN-yhteyksissä oli paljon ongelmia, koska väkeä oli niin valtavasti, että tietoliikenne ruuhkautui ja tästä saimmekin paljon ilmoituksia viikon aikana, ettei nettiyhteys toiminut.

– Asennettiin noin kymmeneen vanhaan läppäriin Windows 10.

– Tulostimien ”korjailua”, eli uudelleenkäynnistämistä.

– Reitittimien ja mokkuloiden konffailuja.

– Yleinen talkoolaisena pyöriminen ja vierailijoiden opastaminen ja auttaminen.

Paljon oli myös turhauttavaa odottamista ja istumista, koska IT-ongelmia ei lopulta kovinkaan paljoa ilmaantunut. Päivystimme vuorotellen tietyssä IT-pisteessä hiihtoputkella ja seurasimme kisoja joko tietokoneelta tai menimme katsomaan niitä paikan päälle. KAMK:n Esports-puolen ”peliluola” oli myös hauska lisä Vuokatti-viikkoon, kun pääsi testaamaan mm. VR-laseja. Myös taukoliikunnalle jäi aikaa, kuten alla näkyy.

Kokonaisuudessaan viikko oli valtavan hyvä ja antoisa kokemus. Kaiken tämän nykymaailman murheiden keskellä oli mukavaa nähdä, kuinka kymmenien eri maiden nuoret kokoontuivat kisailemaan yhdessä hyvällä yhteishengellä.

Hanna Tsutsunen TTK21SD, kuvat Pertti Erkkilä ja Hanna Tsutsunen, video Hanna Tsutsunen

Itsenäisyyspäivän juhla 27.1.2022

Tänään 27.1.2022 oli aika juhlia dc-itsenäisyyspäivää.  On kulunut viisi vuotta siitä, kun konesalimme liitettiin suoraan Funetiin. Juhlapäivän aluksi Joona muisteli viiden vuoden takaista itsenäistymistä ja mikä sen mahdollisti. Juhlapuheen jälkeen nykyiset dc:läiset siirtyivät lipun nostoon ja sen jälkeen juhlakahveille. Lipun noston suorittivat tuutorit Anton ja Juho. Alla muutama kuva päivän tapahtumista.

    

 

Konesalin lämmittäminen

Toiset jäähdyttävät konesaleja, mutta KajakDC on siirtynyt konesalien lämmitykseen!

Joulukuun kovat pakkaset palelluttivat kasvihuoneen serverimme niin, etteivät ne suostuneet käynnistymään. TTK20SD:n opiskelijat keksivät ratkaisun: infrapunalämmitin ei vielä tehonnut, mutta auton sisätilalämmittimen avulla laitteet saatiin käynnistymään. Innovatiivista toimintaa! Pieni videopätkä löytyy täältä.

Sofian vaihtolukukausi Hollannissa

Minulle oli AMK-opintojen alusta lähtien selvää, että haluan jossain vaiheessa koulua lähteä ulkomaille vaihtoon. Kohdemaalla ei ollut minulle niin väliä, olin matkustellut tarpeeksi tietääkseni, että pärjäisin kyllä ulkomailla. Tärkeämpää oli, että vaihtokohteen koulutusohjelma olisi mielenkiintoinen. Nyt vaihdosta palaamisesta on jo hetki aikaa ja opinnot alkavat olla loppusuoralla, joten on hyvä hetki pohtia mitä jäi käteen.

Vaihtokohteekseni valikoitui Hollannissa sijaitseva Saxion University of Applied Sciences ja ajankohdaksi syyslukukausi 2017, jolloin alkoi kolmas opintovuoteni. Datacenter linjalla ei ollut kovin montaa mahdollista vaihtokohdetta, mutta onnekkaasti Saxionin tarjoama Big Data -linja osui täysillä omiin mielenkiinnonkohteisiini. Lisäksi eräs vanhemman vuorikurssin opiskelija oli ollut Saxionissa samalla linjalla vaihdossa juuri edellisenä vuonna ja hän antoi hyvät suositukset Saxionille.

Kolmas opintovuosi oli ehdottomasti oikea valinta vaihtoajankohdaksi, koska suurin osa vaihto-ohjelman opinnoista oli projektin tekemistä. Puolen vuoden aikana suoritettavista 30 opintopisteestä 24 tuli projektista. Viikot kuluivat projektiryhmän kanssa, minun ryhmääni kuului kuusi henkeä, ja opettajia tuli harvemmin nähtyä. Tilannetta ei helpottanut se, että Saxion oli muuttanut opinto-ohjelmaa syksyksi 2017, eikä kukaan ollut vielä varma miten uusi ohjelma toimi käytännössä.

Käytännön järjestelyt sujuivat todella helposti vaihtoon lähdön kanssa. Toiseen EU-maahan lähtiessä paperityön määrä on melko minimaalinen ja sekä Kajaanin että Saxionin kv-koordinaattorit olivat todella avuliaita kaikkien virallisten paperien kanssa. Hollannissa pärjää hyvin englannilla ja koululta tai opiskelukavereilta sai apua kaikissa tilanteissa, joissa asiointi englanniksi ei onnistunut. Vaikka hollannin kirjoitusasu on melko lähellä saksaa, on sen lausuminen täysin erilaista. Oma kielitaitoni ulottuu lähinnä tervehtimiseen ja kaupan kassalla kuitista kieltäytymiseen.

Kaikki vaihto-ohjelmaan kuuluva opetus tapahtui englanniksi. Vaikka oma kielitaitoni oli hyvä jo ennen vaihtoon lähtöä, päivittäinen englannin puhuminen hioi sitä vielä lisää erityisesti ammatillisessa ympäristössä. Lisäksi kaiken dokumentaation kirjoittaminen englanniksi paransi oikeinkirjoitustani. Vaikka välillä itsenäinen työskentely turhautti, kun tekemiseltä tuntui puuttuvan suunta, antoi se myös vapauden keskittyä juuri itseä kiinnostaviin asioihin. Oma projektiryhmäni päätyi ideoimaan ja kehittämään selainsovellusta, jolla voitaisiin seurata kausi-influenssan kehittymistä sekä virallisten lähteiden että sosiaalisen median kautta.

Sanonta ”joskus kaukaa näkee parhaiten lähelle” pitää myös paikkansa. Kajaanissa en osannut pitänyt opiskelijoiden omaa konesalia niin isona juttuna, mutta kun Saxionissa tarvitsimme web hostausta huomasin yllättäen, ettei se olekaan vain niin helppoa kuin uuden virtuaalikoneen luominen.

Hollanti vaihtomaana ei aiheuttanut suurta kulttuurishokkia. Saxion sijaitsee Enschedessä aivan Hollannin itärajalla, noin kymmenen minuuttia Saksan rajalta. Enschede on entinen tekstiiliteollisuuskaupunki, jossa asuu noin 160 000 ihmistä. Saxionin ammattikorkeakoulun lisäksi siellä sijaitsee Twenten yliopisto, joten opiskelijatoimintaa kaupungissa riittää. Turistille Enschedeä ei voi suositella, nähtävyyksiä siellä ei juuri ole, jos kierros Grolschin panimolla ei kiinnosta.

Tutustuin vaihdon aikana myös moniin aivan mahtaviin ihmisiin. Jos vaihtoon lähteminen ei pelkästään opintojen takia erityisesti kiinnosta, on uusien ihmisten tapaaminen jo syy lähteä. Uudet paikat ja kokemukset on kuitenkin se, mitä tästä reissusta pisimpään muistellaan.

Sofia Korhonen TTK15SD