Orbis vierailulla Kajaanissa

Autoa olivat esittelemässä Heikki Saukko (vas.) ja Sami Niiranen.

Orbiksen näyttelyauto vieraili Renforsin rannassa 11.6.2019. Esittelijöinä toimivat Heikki Saukko sekä Sami Niiranen. Data center opiskelijamme kävivät tutustumassa näyttelyautoon, jonne oli koottu kattavasti liittimiä ja kaapelointiratkaisuja erilaisia ympäristöjä ja käyttäjiä ajatellen.

Orbis on suomalainen perheyritys, jossa työskentelee noin 50 henkeä. Yritys tarjoaa tietoliikennekaapelointia sekä infra ratkaisuja muun muassa mobiilioperaattoreille, datakeskuksiin ja puolustusvoimille. Suomen lisäksi toimintaa myös Virossa, jossa valmistetaan kaapeleita ja liittimiä asiakkaan tarpeiden mukaan sekä Venäjällä Moskovassa, jossa toimii pieni myyntiyritys.

Nyt näytillä ollut auto on rakennettu yrityksen tänä vuonna olevan 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Haastatellun myyntijohtajan, Heikki Saukon mukaan auton myötä yrityksen tuotteiden esittely asiakkaille onnistuu kattavammin ja näkyvämmin hyvin varustellun auton avulla.

Data center -opiskelijat tutustuivat Orbiksen tuotteisiin.

Auto tullaan pitämään Orbiksen käytössä tulevaisuudessakin, sillä se tuonut jo nyt hyvin näkyvyyttä ympäri Suomen ajettavan Road Show’n myötä. Myös opiskelijamme olivat hyvin kiinnostuneita autossa esillä olevista tuotteista. Kiinnostusta herätti muun muassa mittauslaite, joka mittasi kuidun pituuden, vaimennuksen sekä sen mahdolliset viat.  

Kysyimme myös Heikki Saukolta, miten datakeskukset tulevat kehittymään tulevaisuudessa ja millaisiin ratkaisuihin ollaan menossa. Orbis on mukana EU-rahoitteisessa, kolmen vuoden projektissa, jossa tarkoituksena on kehittää autonominen datakeskus. Mukana on kanadalaisten ja ruotsalaisten yritysten lisäksi myös suomalaisia yrityksiä, kuten Granlund sekä kW-set. Granlund on kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntiakonserni, joka on toteuttanut mm. Helsingissä Telian suomen suurimman avoimen datakeskuksen rakentamisen. kW-set on vuorostaan varavoimaan erikoistunut yritys, joka keskittyy varavoimakoneisiin ja niiden ympärille kehitettyihin palveluihin kuten esimerkiksi kontteihin, jäähdytysilmanvaihtoon ja sähköautomaatioon. 

Heikki Saukko esittelemässä kaapleiden liittimiä.

 

Projektin tavoitteena on kehittää autonomiaa datakeskuksissa jota tarvitaan mm. Edge-datakeskuksissa, jotka mahdollistavat pienemmän latenssin esimerkiksi itseohjautuvien autojen puitteessa. Haasteena datakeskusten kehityksessä tulee olemaan Saukon mukaan energiatehokkuus. Nykyisellään datakeskukset syövät jo arvioiden mukaan 5-10% maailman sähköntuotannosta. Tämä tulee arvioiden mukaan tuplaantumaan tai jopa kolminkertaistumaan seuraavan 10 vuoden aikana.

Orbis näyttelyauto tullaan ehkä näkemään Kajaanissa uudelleen tänä syksynä järjestettävässä DC-Hackathon tapahtumassa.  

Lisätietoa autosta kerrotaan Orbis Oy:n julkaisemassa Youtube -videossa.

 

DC konesali ja DC Bull uutisissa

Kajaanin ammattikorkeakoulun tietojärjestelmien opetus oli taas näyttävästi esillä 11.12.2018 Pohjois-Suomen uutisissa: https://areena.yle.fi/1-50026237

Lisäksi Kainuun Sanomat kirjoitti aiheesta 12.12.2018 julkaistussa lehdessä. Myös Kaleva kirjoitti aiheesta seuraavana päivänä 13.12.2018 ja juttu supertietokoneen säveltämine kappaleineen löytyy täältä.

Vuonna 2019 aloitettava insinöörikoulutus, joka tähtää AI-osaajien koulutukseen nojaa vahvasti DC-opiskelijoidemme ylläpitämään supertietokoneeseen.

Insinöörikoulutuksesta lisätietoa täältä: https://iamai.fi ja DC-koulutukseemme voit jatkaa tutustumista näillä sivuilla.

Aihetta hieman sivuten löytyy myös valtakunnallinen, Helsingin Sanomien uutisoima juttu, jonka voit käydä lukemassa täältä.

DELLiläisiä vierailulla 1.11.2018

Koulullamme kävivät 1.11.18 Lauri Vuori ja Timo Kärki DELLiltä keskustelemassa mahdollisista yhteistyökuvioista. Samalla he pitivät asiantuntijaluennon opiskelijoillemme aiheesta nykyaikaiset konesaliratkaisut. Keskeisenä teemana oli hyperkonvergenssi, johon suuntaan ollaan konesalilaitteissa menossa.

Iltapäivän anti oli hyvä ja opiskelijat olivat tyytyväisiä kuulemaansa. Jatkossa selvityksessä on yhteistyön mahdollinen syventäminen monellakin eri osa-alueella.

Lauri Vuori, Timo Kärki ja Tuomo Huusko

Erään aikakauden loppu

Tänään Kajaanin ammattikorkeakoulun Kajak DC laboratorion yksi kantava voima oli viimeistä päivää töissä KAMK:lla ennen siirtymistä uusien haasteiden pariin. Touko Möttönen, viimeinen aktiivi Hall of Fame-jäsen, siirtyy maanantaista alkaen uuden työnantajan palvelukseen.

Toukon ansiokasta työtä jatkamaan on palkattu jopa kaksi uutta työntekijää. Näistä toinen, Tuomo Huusko, ottaa vastuulleen DC Labran opetuskäyttöisen konesalin ja oppilastyön yhteen.

Vasemmalta: Timo, Touko, Tuomo ja Joona superin edessä.

integroimisen, sekä henkilökunnan yleisenä nakkikoneena toimimisen. Hauhian Juha tulee Tuomon kaveriksi ja työnjako selvinnee tarkemmin sitten jatkossa.

Viimeisen päivän kunniaksi Touko laittoi vielä meidän supertietokoneen kuntoon ennen lähtöään. Tuumasi vain, että ”Eihän sitä kehdannut tuolleenkaan jättää. Lasku seuraa perästä – mattimaksaa.com” pois lähtiessään.

Kiitos Toukolle kuluneista vuosista ensin opiskelijana ja myöhemmässä vaiheessa arvokkaana työtiimimme osana! Jäljelle jäävä DC-tiimi toivottaa onnea tuleviin haasteisiin.

Touko has left the building.

Kajak DC mukana NORDUnet 2018 tapahtumassa

Sisällön lisäksi myös osallistujat olivat rautaa (pronssia)

30. kerran järjestetty NORDUnet tapahtuma Kööpenhaminassa keräsi taas monisatapäisen yleisön. Kolmessa salissa, kolmen päivän ajan pyörineet luennot vaihtelivat aiheiltaan, mutta sisältö oli rautaista asiaa aiheesta kiinnostuneille.

Mukana oli myös KAMK ja Kajak DC. Saimme kunnian olla kertomassa Kajaanin ainutlaatuisesta tavasta järjestää opetus opetuskäyttöisessä konesalissamme. Jos haluat käydä katsomassa esityksemme, se löytyy täältä: NORDUnet 2018 esitys

Myös muut ja aikaisempien vuosien esitykset ovat saatavilla osoitteesta: https://video.nordu.net

Kiitos NORDUnet tapahtuman järjestäjille, kiitos CSC/Funet kutsusta tulla puhujaksi ja ennen kaikkea iso kiitos opiskelijoillemme, joiden takia jaksamme kehittää opetustamme aina vain paremmaksi.

Kajak DC:n opetuskäyttöinen konesali laajenee GPU-laskentaklusterilla

Kajaanin ammattikorkeakoulun DC-opiskelijat pääsevät vuoden 2018 alusta ottamaan käyttöön CSC:ltä käytöstä poistuvaa GPU-laskentaklusteria. Tämä on mainio uutinen opiskelijoillemme, jotka uuden tulokkaan myötä pääsevät hallinnoimaan myös vesijäähdytteisen GPU-klusterin laitteisto- ja ohjelmistoratkaisuja. Kainuun Sanomat kirjoittivat aiheesta jutun, joka julkaistiin lauantain 25.11.2017 lehdessä. Juttu on otettu talteen ja se löytyy mm. täältä (pdf).

Uutisen nettiversio on luettavissa täältä.

Kajak DC Black Book -sarjan ensimmäinen julkaisu

Eilen oli merkityksellinen päivä kun Kajak DC:n historian ensimmäinen Black Book -julkaisusarjan teos julkaistiin theseuksessa.

Milla-Roosa Waris (TTK15SD) päätti Linux-tuntien yhteydessä tutustua ’Linux From Scratch’ aiheeseen. Siinä käännetään Linux-käyttöjärjestelmä lähdekoodeista ihan alusta asti itse. Millan kokemukset aiheesta tiivistyivät kirjaan Linux From Scratch, joka löytyy myös meidän muiden iloksi täältä.

Nyt vain muut opiskelijat seuraamaan Millan esimerkkiä. Kaikkien kirjojen ei toki tarvitse olla yhtä pitkiä kuin tämän teoksen – vähempikin riittää.

Datalouhintakoulutus ja Hackathon tapahtuma koulullamme 28.9. – 1.10.2017

Kajak DC ja CSC järjestävät yhdessä kaksi päiväisen datalouhintakoulutuksen torstaina 28.9.2017 alkaen ja sen yhteydessä data hackathon tapahtuman saman viikon viikonloppuna. Koulutukseen ja hackathoniin on kaikilla opiskelijoillamme mahdollisuus osallistua. Tapahtuma on ilmainen ja viikonlopun hackathon osuuteen CSC on luvannut sponsoroida pientä purtavaa osallistujille.

Mukana tapahtumassa ovat CSC:n asiantuntijat Seija Sirkiä, Jyry Suvilehto ja Aleksi Kallio – joten luvassa on varsin kattava asiantuntijaverkosto käytettävissänne. Alla vielä Seijan terveiset itse tapahtumaan liittyen:

”Visualisointi ja eksploratiivinen data-analyysi -kurssi jakaantuu kahteen osaan, joita ei kuitenkaan aivan voi erottaa toisistaan. Alkupuolella keskitymme enemmän tekniikkaan: mitä grafiikkatyyppejä on olemassa, minkälaiseen dataan ne soveltuvat ja miten niitä käytännössä tuotetaan. Loppupuolella tavoittelemme korkeammalle: miten visualisoinnilla kerrotaan data-aiheisia tarinoita, ja miten se tehdään hyvin. Aihepiiri ei taivu helposti ulkoaopeteltaviksi ”tee näin – älä tee näin” -listoiksi. Siksi tällä kurssilla on erityisen tärkeää ottaa itse vastuu tavoitteista, ja haastaa opettajat avuksi: mitä haluan oppia, mihin tätä taitoa käyttäisin?

Käytämme paljon R-kielen ggplot2-pakettia ja esimerkkidatoja, mutta aiempi R-kokemus ei ole välttämätön. Kirjastosta on olemassa rajoitettu versio myös Pythonille. Käytämme CSC:n Notebooks-ympäristöä, joten asennuksia omalle koneelle ei välttämättä tarvita.”

Tervetuloa mukaan!