Tuukka Vikki, KAT13J työharjoittelija
Monitorointi on olennainen sana nykypäivän konesaleissa. Tämä on huomioitu myös meidän konesalissa rakentamalla Thingspeak – anturijärjestelmä yhteistyössä insinööripuolen kanssa, sekä ottamalla käyttöön Schneider Elecrticin StruxureWare – hallintaohjelmisto.
Data Centers Segment Leader Jussi Kankaisto Schneider Electriciltä kävi 11.4.2016 tutustumassa ohjelmiston käyttöönottoomme sekä monitoroitavaan kasvihuoneympäristöömme.
Thingspeak on järjestelmä, joka käyttää hyödykseen liitettyjä antureita, ja lähettää niistä saadut tiedot internetin yli luettavaksi. DC-labran Thingspeak on rakennettu Arduino tietokoneen päälle, joka mittaa tehonkulutuksen ja lämpötilan. Jo näillä tiedoilla tiedämme, että esimerkiksi ilmastointia voisi vähentää konesalissa huomattavasti.
StruxureWare otettiin käyttöön DC-labrassa hiihtoloman aikana. Siitä lähtien konesaliamme on rakennettu StruxureWaren mallinnusympäristöön. Kuten vieressä olevasta kuvasta voi huomata, mallinnus ei ole pelkästään labran palvelimille tai laitteistolle. Mallinuksella pyritään saamaan konesalin kaikki tiedot oikeina, jotta myöhemmin voidaan tehdä mahdollisimman tarkkoja arviointeja, esimerkiksi minimi- ja maksimiarvoja virransyötöstä ja viilennyksen tehokkuudesta.
Saattaa herätä kysymys, miksi meillä on molemmat ohjelmistot käytössä konesalissa, jos ne tekevät samaa asiaa? Vastaus on, että ne eivät ole aivan samanlaisia ohjelmia. Thingspeak erikoistuu eritysesti anturitietojen keräämiseen, analysointiin ja visualisointiin. StruxureWaren erikoisuus on laskea, dokumentoida ja suunnitella yhteensopivuuksia konesalin komponenteille. StruxureWarella siis tehdään arvio ja suunnittelu, ja Thingspeak antaa sitten sen tarkan arvon.
Saako kuvia isonpana jostain?
En tiedä – kysy Tuukalta