Syksyllä 2012 osalle KAT11J -ryhmän opiskelijoita avautui mahdollisuus päästä tutustumaan oikean konesalin rakentamiseen Renforsin rantaan. Herman IT:n uuden konesalin rakennusprojekti oli jo sillä mallilla, että laiteräkkien ja verkkolaitteiden asennusta voitiin aloitella. Opiskelijoille avautui näin hieno mahdollisuus lähteä talkoisiin ja tutustua konesaliin, sekä asennustyöhön ihan käytännössä.
Päästyämme turvaportin kautta teollisuusalueelle ja löydettyämme suureen halliin, jossa Herman IT:n konesalirakennukset sijaitsevat, aloimme tutustua saliin ja sen rakenteeseen. Kiinnostavinta oli nähdä, miten kylmäkäytävät toimivat näissä saleissa. Keskellä huoneen lattiaa on rivi rei’itettyjä laattoja, joiden kautta saliin puhalletaan kylmää ilmaa. Laiteräkit sijoitetaan riveihin näiden laattojen molemmin puolin ja räkkien päälle tulee katto, jolloin rakennelma muodostaa käytävän. Lattian alta puhalletaan rei’itettyjen laattojen läpi kylmää ilmaa, joka täyttää käytävän ja poistuu räkkien läpi viilentäen sisällä olevaa laitteistoa. Tämän jälkeen lämmin ilma poistuu salista katonrajassa olevien tuuletuskäytävien kautta.
Tehtäviimme kuului muun muassa viallisten lattialaattojen vaihtaminen uusiin ja räkkien asentamista paikoilleen. Työnjako meni käytännössä niin, että kaksi henkilöä haki toimitettuja räkkejä lastauslaiturilta ja kaksi muuta henkilöä asensi niitä paikoilleen. Lopuksi räkit koottiin niin, että niihin pystyi jo asentamaan laitteita.
Lisäksi tehtävänämme oli purkaa kytkimiä, reitittimiä ja muutamia muita laitteita laatikoista ulos. Osa henkilöistä pääsi tutustumaan lyhyesti konesalin hallintajärjestelmään sekä laitteeseen, jonka avulla konesalissa tapahtuvat hälytykset ilmoitettaisiin tietyille henkilöille tekstiviestin välityksellä. Lopuksi kannoimme verkkolaitteistot konesaliin ja kiinnitimme ne räkkeihin.
Kaiken kaikkiaan oli hienoa päästä näkemään, miten konesalit suunnitellaan ja rakennetaan. Kyseessä on massiivisen oloinen projekti, joka vaatii yksityiskohtaista ja huolellista suunnittelua. Toivon mukaan pääsemme vielä jossain vaiheessa näkemään, miten kyseinen konesali on valmistunut ja miten se toimii käytännössä.
– Juha Keinänen & Juha Hulkkonen, KAT11J